Infolinka 541 212 450

Tartarelky - bez lepku, vajec, případně mléka

INGREDIENCE

Korpusky: 150 g Schär mix C (příp. na podsypání) 100 - 120 g tuku (studeného bezlaktózového másla nebo bezmléčného tuku - Stella, Alsan BIO) 100 g mletých mandlí nebo mandlová mouka (Adveni) 3 - 4 lžíce rýžového sirupu 2 lžíce teplé vody 1 lžíce náhrady vajec Vegavajo 1/2 lžíce Bio citronové kůry Náplň: teplý vanilkový pudink bez lepku, připravený z rostlinného mléka, 2 lžic cukru a kapky rumu (případně vychlazený a zjemněný ušlehanou rostlinnou smetanou (rýžovou, sójovou, kokosovou cca 150 ml) s 1/2 ztužovače Smetafix drobné ovoce



POSTUP

Polévkovou lžíci Vegavaja rozmícháme s horkou vodou necháme 10 minut stát na lince.

Mouku, mandle a citrónovou kůru promícháme v míse. Přilijeme rýžový sirup a přistrouháme studený tuk. Uhněteme rukama vláčné těsto. Pokud by se sypalo, přidáme trošku tuku, pokud by se lepilo, podsypeme trochou mouky. Zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme hodinu odpočívat v lednici. Po vyndání musíme těsto nechat na lince změknout.

Troubu zahřejeme na 180 °C. Těsto vytlačíme do formiček na tartarelky (průměr 4 cm, 12 ks z Tchibo).  Vrstva na dně by měla mít alespoň 0,5 cm, aby se upečené nelámaly. Propícháme dno vidličkou (aby se nenafukovalo).

Pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut. Necháme na mřížce zcela vychladnout.

Tartarelky můžeme plnit teplým pudinkem. Pudink si připravíme podle návodu na obalu, přidáme cukr a rum. Nebo chladíme za stálého míchání, aby se nevytvořil škraloup (pokud se vytvoří hrudky, je dobré pudink propasírovat).

Šlehačku vyšleháme se ztužovačem, přidáme pudink a společně prošleháme. Touto směsí plníme trezírovací sáček se špičkou a naplníme tartarelky. Přizdobíme drobným ovoce a pocukrujeme.

Tip: Pokud použijete na přípravu bezmléčný margarín a rostlinné mléko a šlehačku do náplně je na světě výborná verze i bez mléka. Pro bezlepkáře, kteří mléko mohou je samozřejmě nejlepší do těsta máslo a pudink z plnotučného mléka.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.2x
(Hodnotilo 6 lidí)

Kategorie