Infolinka 541 212 450

Teffový bezlepkový chléb s tapiokou a Schaer mix Brot dunkel

INGREDIENCE

550 ml teplé vody (cca 30 °C) 250 g tmavé teffové mouky 220 g Schaer mix Brot Dunkel 50 g tapiokové mouky 42 g (1 kostka) bezlepkového čerstvého droždí 2 polévkové lžíce psyllia 1 rovná polévková lžíce medu, melasy nebo kukuřičného či rýžového sirupu 1 polévková lžíce kmínu (celého nebo mletého) 2 kávové lžičky soli trocha bezlepkové mouky na podsypání, třeba rýžové nebo Jizerky



POSTUP

1. Do uzavíratelné plastové nádoby (nebo použijeme nádobu, ve které zaděláváme těsto a potravinářskou folii)  rozdrobíme droždí, přidáme med a přilijeme teplou vodu. Vidličkou rozmícháme med a droždí s vodou. Nádobu zavřeme nebo přetáhneme potravinářskou folií a dáme na teplé místo kvásek kynout na 10 minut.

2. V jiné míse si smícháme všechny sypké suroviny - mouky, psyllium, kmín, sůl.

3. Po nakynutí kvásku k němu přidáme rozmíchanou sypkou směs a vařečkou několikrát prohněteme, aby se suroviny spojilya vzniklo trochu řidší chlebové těsto (díky psylliu bude těsto houstnout, tak se nelekněte). Těsto v míse opět přikryjeme nebo přetáhneme potravinářskou folií a necháme na teplém místě cca 1 hodinu a 30 minut kynout. Může být i trochu déle (2 hodiny)...

4. Troubu si předehřejeme na 180 °C a do spodní části vložíme hrnec s 0,5 l vody. Chlebové těsto  přendáme na plochu posypanou moukou,  prohněteme a vytvarujeme bochník chleba, který přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Povrch chleba nařízneme alespoň ve třech místech do mřížky, aby chleba nepraskl. Pečeme ve vyhřáté troubě 45 - 50 minut na středním roštu trouby. Pokud by se Vám zdálo, že se chléb nahoře připaluje, přikryjte ho alobalem.

5. Po upečení nechte bochník zcela vychladnout na kovové mřížce, aby se nesrazil...Nejlepší je čerstvý, pak je dobré ho zabalit do utěrky a do polyprop. sáčku nebo nakrájet na krajíce a zamrazit.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

2 h 50 min

Hodnocení

3.3x
(Hodnotilo 12 lidí)

Kategorie