50 g pudrové rýžové mouky + 50 g klasické rýžové mouky 100 g teffové tmavé mouky 100 g pohankové hladké mouky 50 g kukuřičného škrobu 50 g bramborového škrobu 50 g tapiokového škrobu 50 g lněné mouky 2 polévkové lžíce dýňových semínek + 2 slunečnicových + 2 pohankové lámanky 1 - 2 polévkové lžíce nadrobno nasekaného kyselého zelí 1 kávová lžička mletého kmínu + 1 lžička kmínu celého 1 kávová lžička soli 1 kávová lžička kypřidla – vinného kamene 7 g sušeného droždí Dr. Oetker nebo "s vlaštovkou" Tekutina: 3 polévkové lžíce šťávy z chemicky nekonzervovaného kysaného zelí + 1 polévková lžíce tekutého medu nebo agávového sirupu doplníme na 500 ml teplou vodou a rozmícháme 1 polévková lžíce sádla na vymazání skleněné formy a poklopu hrnec s 1 l vody