Infolinka 541 212 450

Tmavý chlebík se zelnou šťávou bez lepku, mléka i vajec

INGREDIENCE

50 g pudrové rýžové mouky + 50 g klasické rýžové mouky 100 g teffové tmavé mouky 100 g pohankové hladké mouky 50 g kukuřičného škrobu 50 g bramborového škrobu 50 g tapiokového škrobu 50 g lněné mouky 2 polévkové lžíce dýňových semínek + 2 slunečnicových + 2 pohankové lámanky 1 - 2 polévkové lžíce nadrobno nasekaného kyselého zelí 1 kávová lžička mletého kmínu + 1 lžička kmínu celého 1 kávová lžička soli 1 kávová lžička kypřidla – vinného kamene 7 g sušeného droždí Dr. Oetker nebo "s vlaštovkou" Tekutina: 3 polévkové lžíce šťávy z chemicky nekonzervovaného kysaného zelí + 1 polévková lžíce tekutého medu nebo agávového sirupu doplníme na 500 ml teplou vodou a rozmícháme 1 polévková lžíce sádla na vymazání skleněné formy a poklopu hrnec s 1 l vody



POSTUP

Mouky smícháme se semínky, solí, kypřidlem a kořením. Nakonec přimícháme droždí (je dobré, aby mělo vše pokojovou teplotu). Přilijeme rozmíchanou tekutinu. Rukou vyhněteme těsto, až začne dělat bubliny. Necháme vykynout, cca 1 hodinu na teplém místě, nejlépe v samokynoucí míse s poklopem nebo přetažené potravinářskou fólií.

Mezitím si vymažeme mísu s poklopem sádlem (včetně poklopu uvnitř, hlavně hrany).

Na dno trouby vložíme hrnec s vodou (aby se vytvořila pára) a troubu vyhřejeme na 230 °C.

Těsto vlhkou rukou přeneseme do formy, upravíme do tvaru bochníčku, vršek nařízneme, aby mohla unikat přebytečná pára a můžeme posypat semínky. Přiklopíme a necháme vykynout alespoň 10 minut u nahřívající se trouby. Dáme péct.

Pečeme zakrytý cca 15 minut. Pak odklopíme poklop a pečeme odkrytý cca 30 - 35 minut.

Hotový chléb by měl po zaklepání na vršek znít dutě.

Opatrně vyndáme horkou formu s chlebem a chléb vyklopíme na kovovou mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout. Vydrží dlouho vláčný.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.1x
(Hodnotilo 8 lidí)

Kategorie