Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Tolerance histaminu - individuální záležitost

Pro osoby trpící histaminovou intolerancí jsou rajčata a produkty z nich velmi rizikové. (foto: Giuliano Coman | Dreamstime.com)
Pro osoby trpící histaminovou intolerancí jsou rajčata a produkty z nich velmi rizikové. (foto: Giuliano Coman | Dreamstime.com)

Jak se může tolerace jednotlivých potravin lišit mezi jednotlivými pacienty? Proč je důležité poslouchat vlastní tělo? 

Odlišná hladina tolerance

Je nutné si uvědomit, že každý jsme unikát. Každý máme jiné příznaky, jinou hladinu tolerance, každému z nás vadí některé potraviny více a jiné méně či vůbec. To, že jeden z nás snese např. droždí, neznamená, že ho zákonitě musí tolerovat všichni. A naopak – pakliže jiný člověk nesnese ani stopové množství dýně, ještě to zákonitě neznamená, že ji nesmí nikdo. Každý zkrátka máme svou „hladinu tolerance“.

Povolený obsah histaminu při HIT

Navíc ohledně obsahu histaminu v jednotlivých potravinách, resp. o jeho povolených dávkách existují i mezi lékaři stále rozpory. Někteří odborníci doporučují vyloučit z jídelníčku potraviny s koncentrací histaminu vyšší než 20 mg/kg, zatímco jiní jsou ještě přísnější a doporučují jíst pouze potraviny s obsahem této látky do 1 mg/kg. Prioritou by při rozhodování měla být vždy citlivost daného jedince.

Méně známý je fakt, že bohužel neexistují přesná data ohledně obsahu histaminu v jednotlivých potravinách. A ani nemohou. Koncentrace histaminu, i jiných biogenních aminů, v potravinách jsou vysoce proměnlivé. Dokonce i u dvou vzorků ze stejného produktu mohou být naměřeny rozdílné hodnoty.

Opětovné zavádění „zakázaných“ potravin

Po „stabilizování se“, tedy poté, co nám hladina histaminu v těle díky dodržování nízkohistaminové diety klesne, je možné, že potraviny, které nám dříve způsobovaly zdravotní problémy, nám již vadit nebudou. Případně občasné „zhřešení“ nemusí mít takové následky jako dříve. Ale nejedná se o pravidlo. Chce to prostě opatrně zkoušet a zapisovat si reakce. Ze začátku se doporučuje začít s málem a postupně přidávat další a další potraviny.

Související články

Histaminová intolerance - diagnostika a příznaky
Léčba histaminové intolerance
Potraviny při histaminové intoleranci – nízkohistaminová dieta

Produkty, které pomáhají

Kompletní nabídka:
Doplňky stravy Literatura

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník včera
  • Rychle doručení
Ověřený zákazník před 3 dny
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník před 4 dny