Infolinka 541 212 450

Tondovy rohlíky - bez lepku, mléka i vajec

INGREDIENCE

400 g Schaer Mix Bread 400 ml teplé vody 100 g Jizerka nebo pohanková mouka hladká + na podsypání válu 100 ml teplé vody 60 g rozpuštěného sádla 1/2 prášku do pečiva (6 g) 21 - 23 g čerstvého droždí 2 lžičky máku do těsta + na posypání 1 lžička cukru 1 lžička mouky na kvásek 1/5 lžičky soli (cca 10 g) mísa s poklopem na kynutí nebo potrav. fólie na přetažení mísy + vál + váleček + plech + pečící papír



POSTUP

Kvásek rozdrobíme do hrnečku, posypeme cukrem a moukou a zalijeme teplou vodou. Vše rozmícháme vidličkou, aby vznikla řidší kašička. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít.

Mouky v míse na kynutí (s poklopem) smícháme s kypř. práškem, solí a mákem. Přilijeme vzešlý kvásek a celý objem teplé vody. Rukou vymícháme těsto (cca 2 minuty).

Těsto přiklopíme a necháme na teplém místě 1,5 hodiny kynout. Pak přilijeme rozpuštěné sádlo a opět prohněteme rukou, až se tuk do těsta "vpije". Do trouby na dno dáme hrnec s cca 1 l vody a troubu nahřejeme na 250 °C.

Těsto rozdělíme na polovinu, z každé poloviny vyválíme na posypaném vále kolo o výšce těsta cca 1 cm, které rádélkem rozdělíme na čtyři čtvrtiny. Z každé čtvrtiny vytvarujeme rohlík - od širšího kraje trojúhelníku těsta, zahrneme růžky a rolujeme směrem ke špičce. Celkem na plech klademe 8 rohlíků. Potřeme je směsí horké vody se zbytkem sádla v mističce (ve které se sádlo rozehřívalo). Posypeme mákem.

Rohlíky na plechu vložíme do velké, čisté, igelitové tašky (nebo zahryjeme potrav. folií) a přisuneme k nahřívající se troubě odpočinout na cca 20 minut.

Poté vyndáme z igelitu a pečeme ve vyhřáté troubě s vodou v hrnci cca 15 minut. Po upečení vyndáme rohlíky vychladnout opatrně na mřížku. Díky sádlu zůstanou vláčné i druhý den ;-).

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

PRAKTICKÉ RADY AUTORKY:

Pár rad ke kynutému těstu na Tondovy rohlíky, ať už v bílé či celozrnné formě... Pokud nemáte čas zadělávat kvásek do těchto skvělých rohlíků nebo chcete péct z tohoto těsta např. chléb a CHCETE RYCHLE POUŽÍT SUŠENÉ DROŽDÍ, vyplatí se vědět:

1. Tekutina, kterou byl zadělán kvásek se musí připočíst k celkovému množství, kdyby jste to neudělali, těsto bude suché a nepůjde dobře spojovat.... tzn. 100 ml původně do kvásku + 400 teplé vody do těsta - 500 ml teplé vody celkem, pokud použijete sušené droždí!

2. Sušené droždí nejraději s vlaštovkou nebo Dr. Oetker použijte v tomto případě 5 -6 g do rohlíků, 7 g do chleba (větší masa těsta hůře kyne)! POZOR NA ROZDÍLNÉ GRAMÁŽE DROŽDÍ U RŮZNÝCH VÝROBCŮ!

3. Sušené droždí přidávejte až do promíchané směsi, nikdy NE společně se solí! Pak přidejte teplou vodu s rozpuštěným a rozmíchaným sladidlem (med, sirup, cukr). Hněťte vždy rukama až se tvoří od spodu bubliny jako když babička zadělávala těsto na buchty.....

4. Pokud zadělávate se sušeným droždím DOBU kynutí protáhněte v teple alespoň o 15 minut... tedy z plánovaných 45 minut na celou 1 hodinu.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

3.9x
(Hodnotilo 72 lidí)

Kategorie