Infolinka 541 212 450

Třený beránek z rýžové smetany - bez lepku a mléka

INGREDIENCE

200 ml rýžové smetany 3 velká vejce 150 g třtinového cukru 100 g rýžové hladké mouky 100 g mouky z hnědé rýže 50 g kukuřičného škrobu 30 g mouky ze slzovky 1 vrchovatá lžíce vlákniny Inulinu 1 vrchovatá lžíce BIO citronové kůry 1 lžička vanilkového extraktu 1 lžička guarové moučky šťáva z 1/2 citrónu 8 g prášku do pečiva bez lepku Labeta Na vymazání a vysypání formy: kokosový tuk nebo tuk bezmléčný kukuřičná strouhanka, čiroková krupice nebo kokosová moučka



POSTUP

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Formu pečlivě vymažeme a vysypeme. Troubu nahřejeme na 180 °C. Vejce vyšleháme s cukrem, vanilkovým extraktem a citrónovou šťávou do nadýchané pěny, přilijeme rýžovou smetanu a šleháme do žlutého hladkého krému.

Ve vedlejší míse si rukou smícháme citrónovou kůru s inulínem a přidáme mouky, guar, kypřidlo. Vše ještě jednou rukou promícháme a v prstech rozemneme hrudky kolem inulinové vlákniny.

Do vaječno-smetanového krému lehce silikonovou stěrkou vmícháme sypkou směs. Třeným těstem naplníme větší část formy a přiklopíme. Pokud máte těsta mnoho, udělejte ještě pár muffinů, stačí do těsta ve formičce hodit trouchu rozehřátého ovoce z mrazáku nebo kousky čerstvého.

Pečeme přiklopeného beránka podloženého pečícím papírem 30 minut při 180 °C a pak stáhneme na 160 °C a dopékáme. Celou formu necháme vychladnout na mřížce a pak teprve kulatým nožem opatrně ořežeme vyteklé zbytky a beránka vyklopíme.

Můžeme ho polévat čokoládovou polevou (hořká bezmléčná čokoláda 200 g a 40 g řepkového oleje spolu rozpustit, nechat trochu ochladnout a polévat). Pod čoko-krustou vydrží až 4 dny.

Autorka: Radka Vrzalová

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.7x
(Hodnotilo 6 lidí)

Kategorie