Infolinka 541 212 450

Vánočka bez lepku a mléka (příp. vajec)

INGREDIENCE

250 g Schaer mix C 150 - 200 ml rostlinného mléka (teplého 30 - 35 °C) 150 g Jizerky 120 g cukru moučka (podle druhu použitého mléka i méně - mandlové je sladké) 1 vařený strouhaný brambor (cca 100 g) 2 celá vejce (kdo nemůže, použije dvě lžíce náhrady vajec nebo Hrašky rozpuštěné ve vodě nebo 2 lžíce vláknin) 30 g rozpuštěného tuku Stella + na vymazání formy 1 polévková lžíce strouhané kůry z BIO citrónu + 1/2 polévková lžíce šťávy (nemusí být) 1/2 kávové lžičky vinného kamene 7 g sušeného droždí Dr. Oetker nebo s vlaštovkou zrníčka z lusku pravé vanilky špetka soli kandované nebo sušené ovoce + sekané mandle do těsta i do formy



POSTUP

Všechny sypké suroviny, kromě droždí, vsypeme do mísy a promícháme. Nakonec přisypeme sušené droždí a opět promícháme. Přidáme rozklepnutá vejce, citrónovou šťávu a nakonec mléko. Rukou vymícháme těsto (snažíme se ho podebírat a nabrat do něho vzduch). Těsto by mělo být hladké s kousky ovoce, konzistence jako na chléb - nemělo by se roztékat do plochy, ale držet ve vymíchaném tvaru.

Těsto necháme cca 1 hodinu odpočinout na teplém místě v kynoucí míse s poklopem nebo přetažené potravinářskou fólií. Po vykynutí přidáme rozpuštěný tuk a opět rukou zapracujeme stejným způsobem. Troubu předehřejeme na 190 °C a na dno trouby dáme hrnec s 1 litrem vody.

Formu vymažeme trochou tuku a posypeme trochou mandlí (díky tuku se přichytí formy). Z těsta vytvoříme váleček a vložíme do formy, necháme odpočinout u nahřívající se trouby přikryté potravinářskou fólií. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 - 35 minut. Pokud se shora vánočka připéká, položíme na ni alobal a dopečeme pod alobalem. Po upečení vánočku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Pocukrujeme.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

3.7x
(Hodnotilo 18 lidí)

Kategorie