Infolinka 541 212 450

Vánočka bez vajec a mléka

INGREDIENCE

600 g polohrubé mouky 350 ml rostlinného mléka (já použila mandlové) 60 g cukru krupice 60 g rozinek + kandovaného ovoce 45 g Stelly (rostlinný tuk) 45 g sádla 1 vanilkový cukr 30 g droždí 1/4 lžičky tlučeného hřebíčku troška kurkumy (kvůli barvě, nemusí být) kůra z jednoho citronu (nebo sušená) špetka soli možno přidat nasekané ořechy nebo mandle (podle chuti a diety) trocha mléka na potření



POSTUP

Asi polovinu mléka si ohřejeme, přidáme lžíci cukru a mouky. Nadrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbytkem cukru, solí, kořením. Citron pořádně umyjeme a ostrouháme kůru. Můžeme použít i kupovanou sušenou. Rozinky si namočíme do rumu. Tuky si rozpustíme, ochladíme zbytkem mléka a přidáme k mouce, mírně promícháme a přidáme kvásek.
Vypracujeme tužší těsto, které zpracováváme dokud nebublinkuje. Zapracujeme rozinky a kandované ovoce. Je možné přidat i sekané oříšky nebo mandle (podle dietních omezení).
Necháme na teplém místě dobře vykynout, minimálně hodinu a půl.

Těsto znovu propracujeme a rozdělíme na devět dílů. Z každého vyválíme váleček. Umotáme vánočku, dospodu ze čtyř pramenů, pak ze tří a navrch ze dvou. Tyto konce založíme pod vánočku. Necháme ji ještě chvíli dokynout.

Potřeme ji mandlovým mlékem (nebo jakýmkoliv jiným rostlinným). Lze posypat i plátky mandlí (pokud to dieta nezakazuje).

Vánočku dáme péct do trouby vyhřáté na 220 st. asi na 6 minut. Pak teplotu stáhneme na 180 st. a dopékáme, celkem cca hodinku. Můžeme znovu během pečení vánočku potřít mlékem. Upečení zkoušíme špejlí, musí být úplně suchá.
Vychladlou ji pocukrujeme.

Dobrou chuť!

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

3 h 20 min

Hodnocení

3.8x
(Hodnotilo 26 lidí)

Kategorie