Infolinka 541 212 450

Vánoční štola bez vajec a mléka

INGREDIENCE

600 g hladké mouky 250 g Stelly 200 ml rostlinného mléka (použila jsem mandlové) 200 g rozinek naložených v rumu (může být i 150 g sekaných oříšků nebo mandlí, podle dietních omezení) 150 g kandovaného ovoce 100 g jiného proslazeného pokrájeného ovoce 80 g cukru 2 vanilkové cukry 42 g droždí špetka soli kůra z 1 citronu (nebo sušená) 60 g Stelly na potření moučkový cukr na posypání



POSTUP

Mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr, vanilkové cukry, sůl, kůru z citronu. Přidáme kvásek, vychladlou rozpuštěnou Stellu a zbytek mléka (co jsme nepoužili na přípravu kvásku) a zaděláme tužší těsto. Poprášíme moukou a přikryté necháme asi hodinku vykynout. Během kynutí několikrát propracujeme.

Po vykynutí zapracuje do těsta rozinky, ovoce (ev. oříšky nebo mandle). Vytvarujeme válec o délce plechu, který použijeme na pečení. Válec dáme na plech vyložený pečícím papírem a rozválíme po celé šířce plechu (velká placka na celý plech). Pak jednu stranu zvedneme a přeložíme ke středu, druhou stranu ohneme přes ni. Tím dostaneme tvar štoly. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 st. asi 6 minut a pak stáhneme teplotu na 180 st. a dopékáme do zlatova cca dalších 30 minut (propečenost zkoušíme špejlí, musí být po vytažení z těsta úplně suchá).

Štolu ihned po vytažení potíráme rozpuštěnou Stellou (vsákne celých 60 g) a bohatě pocukrujeme. Můžeme jíst hned po vychladnutí, nebo ji vychladlou zabalit a nechat ji pár dní uležet. Před podáváním ji "zasněžíme" moučkovým cukrem.

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

3 h 20 min

Hodnocení

4.9x
(Hodnotilo 7 lidí)

Kategorie