úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Babiččiny buchty

Babiččiny buchty

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h 30 min
Zařazení: Kynuté moučníky
Hodnocení:
Hodnotilo 14 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Ingredience: 500 g hladké mouky
300 ml rostlinného mléka (podle potřeby)
50 g cukru
3 lžíce vanilkové Hrašky + lžíce rostlinného oleje
1 kostka droždí
špetka soli

náplně dle chuti

sádlo

cukr moučka na posypání
Postup přípravy:

Do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek.

Ostatní suroviny smícháme ve větší míse a opatrně přilijeme kvásek. Vypracujeme hladké, tužší, nelepivé těsto, které "bublinkuje".

Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout (já kvůli stabilní teplotě dávám kynout do trouby na 30 stupňů).

Než těsto vykyne, připravíme si náplně. Třeba švestková nebo jablečná povidla, makovou náplň, klasickou tvarohovou náplň (kdo může tvaroh). V té můžeme vejce nahradit vanilkovým pudinkem:
1 vejce = 1 lžička pudinkového prášku, nebo můžeme použít falešnou tvarohovou náplň z tofu: http://www.proalergiky.cz/vareni/recept/tvarohova-napln-z-tofu-tvarohovy-zavin-s-boruvkami

Z vykynutého těsta vykrajujeme polévkovou lžící kousky, které prsty roztáhneme do placky. Na ni dáme lžičku náplně a důkladně zabalíme. Buchty klademe do řádně sádlem (rozpouštěným) vymazaného pekáče a každou buchtu jím ještě potřeme ze všech stran, aby se neslepily. Rovnáme vedle sebe tak, aby nebyly moc namačkané, protože ještě naběhnou.
Necháme asi 20 minut znovu vykynout.

Pečeme na 200 stupňů asi 5 - 10 minut, pak teplotu stáhneme na 180 stupňů a dopékáme do zlatova.
Hotové buchty necháme mírně zchladnout, vyklepneme je na prkénko nebo vál a necháme vychladnout zcela. Poté je rozdělíme a cukrujeme.

Výše uvedené množství surovin je dávka na menší pekáč. Pokud chcete použít pekáč klasické velikosti (akorát do trouby), zdvojnásobte množství ingrediencí.
Buchty jsou nejlepší čerstvé ;)

Autor: Zuzka

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...