úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepkový chléb ochucený

Bezlepkový chléb ochucený

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 500 g mouky (Jizerka s pohankovou krupicí a s jáhlovou moukou, nebo jakákoliv směs z bezlepkové mouky v celkové doporučené hmotnosti)
300 ml vody (pro barvu je ale lepší silný černý čaj, na toto množství asi 3 sáčky, nechat vylouhovat a použít chladné)
50 ml mléka
3 lžíce oleje
1 lžíce octa (jablečný)
1 lžíce másla
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
1 lžička cukru
1 balíček sušeného droždí
Postup přípravy:

Do pečící nádoby vlijeme vlažnou vodu nebo čaj (pro lepší barvu chleba), přidáme mléko, sušené droždí, cukr, sůl, jablečný ocet, olej, máslo a mouku. Používáme více tekutin než pro běžný chléb, protože bezlepková mouka více saje. Je dobré občas pekárnu zastavit a promíchat ručně, tj. zvednout těsto ode dna a převrátit. Gumovou stěrkou také otřeme okraje pečící nádoby. Pro přípravu chleba jsou lepší ty mouky, které obsahují méně škrobu, např. zahraniční výroby, ale není to nutné.

Jakmile pekárna dá signál k přimíchání dalších surovin, lze chléb ochutit kmínem (lněným, slunečnicovým semínkem, sezamem, ořechy nebo pohankovými klíčky).

Z tohoto základního receptu lze připravit i chléb s různými příchutěmi, např. česnekový nebo cibulový, případně se sýrem, lze přidat i burisony.

Recept je možné použít i při přípavě chleba v klasické troubě.

 

 

Autor: Maryen

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte