úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepkový kvásek

Bezlepkový kvásek

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Domácí pečivo
Hodnocení:
Hodnotilo 34 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 100 g rýžové mouky
100 g vody
Postup přípravy:

1. den:  Do zavařovací sklenice (750 ml) nasyeme 100 g mouky, přidáme 100 g vody a zamícháme v hladké těstíčko. Sklenici překryjeme mikroténovým sáčkem (já sklenici strčím do sáčku a zavážu) a necháme na teplém místě 24 hodin pracovat  (klidně můžete nechat na lince, pokud vám v kuchyni nemrzne :).

2. den: Po 24 hodinách půlku těsta ze sklenice odebereme a vyhodíme. Doplníme 60 g mouky a 60 g vody, důkladně rozmícháme, zavážeme do mikrotenu a necháme pracovat dalších 24 hodin.

3. den opět odebereme půlku kvásku a doplníme stejně jako druhý den. Protože kvásek by měl již pracovat, tak uděláme do mikrotenu na vrchu sklenice dírky (kvůli plynům, které při kvašení vznikají).

Tímto způsobem jde omlazování kvásku pořád dokola..... teoreticky 5. den by měl kvásek pěkně bublat (měl by prostě vyběhnout, a když do něho vložíte lžíci a zamícháte, tak by měl tvořit takové jakoby provazy).

Já tedy mohla kvásek použít až 8 den.... je to prostě bezlepková mouka a ta se chová jinak, než lepková.

Kvásek uchovávám v lednici v malé zavařovací sklenici s víčkem, jen to víčko nesmí být úplně uzavřené, spíš jen tak na půl závitu. Opět proto, že kvásek pracuje.

Popravdě pořádný kvásek se mi povedl až asi na 5. nebo 6. pokus... Tak nezoufejte, když se to napoprvé nepodaří...je to přeci jen mouka a voda.

Čím více budete s kváskem pracovat, tím bude silnější. V lednici stačí uschovávat tak 2 až 3 lžíce. 

Autor: vievictis

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...