Bezlepkový kvásek
Náročnost: | středně náročný |
---|---|
Čas přípravy: | 48 h |
Zařazení: |
Chléb a pečivo |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez mléka Bez vajec Bez lepku |

Ingredience: |
Mouka Schar mix B voda |
---|---|
Postup přípravy: |
Kvásek připravíme ze 2 lžic mouky Schar mix B a 3 - 5 lžic teplé vody. Přikryjeme potravinovou folií, do které uděláme díry, aby se nám kvásek nezapařil a neměl na povrchu vodu. Stejně tak nesmí okorat. Celou dobu, než bude silný, ho necháváme na topení nebo nějakém teplém místě (wifi router a jiné), kde je teplo stále. Ráno a večer vždy přikrmíme stejným množstvím, tj. 2 lžícemi mouky a přidáním vody. Bezlepková mouka více saje vodu, proto dáváme více vody než u klasického žitného kvásku, kdy je mouky stejné množství jako vody. Tento postup opakujeme asi 5 dní. Od 6. dne je možné dokrmovat 1x za 24 hodin. Já dokrmovala vždy večer, kolem 19. hodiny. Od toho 6. dne vždy kvásek ubíráme, abychom neměli kvásku příliš velké množství. Ráno je dobré ho promíchat a provzdušnit, aby neokoral na povrchu. Odebraný kvásek můžeme použít již na chléb, pro jistotu s 1 lžičkou droždí, neboť kvásek není ještě tak silný. Já ho přidala i do kynutých knedlíků. Správné vedení kvásku poznáte podle toho, že kvásek po přidání mouky za několik hodin začne pracovat, stoupat, tvoří se bubliny, zvětší svůj objem o jednou tolik. Pak nastává fáze, kdy kvásek klesá, až klesne úplně. Dojde k tomu po cca 10-12 hodinách a to je čas ho nakrmit. Já krmím kvásek 14 dní, pak je čas ho uložit do ledničky a rozkvasit vždy před pečením. |
Autor: | marketka.v |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...