úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezmléčný dort

Bezmléčný dort

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 10 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Ingredience: Těsto:
350 g mouky
320 g cukru
6 vajec
200 ml vody
200 ml oleje
prášek do pečiva

Krém:
250 g másla (Alsan-S nebo DelaKids)
140 g cukr
3 vejce
3 lžíce kakao

Potah:
1 kg cukru (nejspíš nespotřebujete celé)
110 g pšeničného sirupu (popř. světlý med, glukóza)
60 ml studené vody
1 lžíce čiré želatiny Dr. Oetker
barvivo
aroma
Postup přípravy:

Piškotové těsto: Vejce ušleháme. Asi po sedmi minutách přidáme vodu, šleháme, potom přidáme olej, šleháme a nakonec přidáme prášek do pečiva a mouku. Pečeme na cca 150 °C 35 minut. Zkusíme špejlí a za předpokladu, že není hotovo, necháme ještě tak 15 minut. Záleží na typu trouby, mně peče pomalu.

Krém: Krém je nutné dělat ve vodní lázni, kvůli vajíčkám. Vejce, cukr a kakao dáme do hrnce. Ten ponoříme do hrnce s vodou, která vře. Alespoň 15 minut šleháme, aby se vajíčka "převařila". Necháme vychladnout, přidáme máslo a ušleháme. Já dávala DelaKids a krém chutnal velmi dobře.

Můj dort měl tři patra promazaná krémem + ozdobené boky a bylo potřeba dvě dávky.

Potahovka: Trochu vody a želatinu dáme do hrnce a necháme asi 3 minuty bobtnat. Potom na plotně zahřejeme do rozpuštění. Přidáme zbytek vody, sirup, popř. aroma a barviva. Jakmile je vše krásně spojené, nalijeme do misky s přesátým cukrem (pro začátek stačí tak 700 g). Pokud nestačí, postupně můžeme přidávat. Hmotu smícháme. Když je zpracovaná, můžeme vyklopit (já nechala v míse a mordovala se s tím v míse) na linku a rukou zpracovávat. Z počátku se to lepí. Želatina bude měkká, tak bude ze začátku padat, proto ji dáme do sáčku a necháme tak 6 hodin "uležet" v pokojové teplotě. Nejlepší je udělat hmotu den a více dopředu. Pokud s hmotou nepracujeme, musí být zabalená, jinak vyschne.

Pokud chceme hmotu obarvit, postupujeme podle návodu na barvivu. S vodou i sirupem opatrně. Raději méně, než více. Popř. se dá sirup, voda i cukr přidat později.

Dort je sám o sobě kalorická bomba, ale jednou za čas se to může:). Potahovku jsme nejedli, protože je extrémně sladká, ale chtěla jsem zdobení, takže svůj účel splnila.

Přeji dobrou chuť.

Autor: Klarina

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...