Bezmléčný dort
Náročnost: | středně náročný |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Dorty |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez mléka |
Ingredience: |
Těsto: 350 g mouky 320 g cukru 6 vajec 200 ml vody 200 ml oleje prášek do pečiva Krém: 250 g másla (Alsan-S nebo DelaKids) 140 g cukr 3 vejce 3 lžíce kakao Potah: 1 kg cukru (nejspíš nespotřebujete celé) 110 g pšeničného sirupu (popř. světlý med, glukóza) 60 ml studené vody 1 lžíce čiré želatiny Dr. Oetker barvivo aroma |
---|---|
Postup přípravy: |
Piškotové těsto: Vejce ušleháme. Asi po sedmi minutách přidáme vodu, šleháme, potom přidáme olej, šleháme a nakonec přidáme prášek do pečiva a mouku. Pečeme na cca 150 °C 35 minut. Zkusíme špejlí a za předpokladu, že není hotovo, necháme ještě tak 15 minut. Záleží na typu trouby, mně peče pomalu. Krém: Krém je nutné dělat ve vodní lázni, kvůli vajíčkám. Vejce, cukr a kakao dáme do hrnce. Ten ponoříme do hrnce s vodou, která vře. Alespoň 15 minut šleháme, aby se vajíčka "převařila". Necháme vychladnout, přidáme máslo a ušleháme. Já dávala DelaKids a krém chutnal velmi dobře. Můj dort měl tři patra promazaná krémem + ozdobené boky a bylo potřeba dvě dávky. Potahovka: Trochu vody a želatinu dáme do hrnce a necháme asi 3 minuty bobtnat. Potom na plotně zahřejeme do rozpuštění. Přidáme zbytek vody, sirup, popř. aroma a barviva. Jakmile je vše krásně spojené, nalijeme do misky s přesátým cukrem (pro začátek stačí tak 700 g). Pokud nestačí, postupně můžeme přidávat. Hmotu smícháme. Když je zpracovaná, můžeme vyklopit (já nechala v míse a mordovala se s tím v míse) na linku a rukou zpracovávat. Z počátku se to lepí. Želatina bude měkká, tak bude ze začátku padat, proto ji dáme do sáčku a necháme tak 6 hodin "uležet" v pokojové teplotě. Nejlepší je udělat hmotu den a více dopředu. Pokud s hmotou nepracujeme, musí být zabalená, jinak vyschne. Pokud chceme hmotu obarvit, postupujeme podle návodu na barvivu. S vodou i sirupem opatrně. Raději méně, než více. Popř. se dá sirup, voda i cukr přidat později. Dort je sám o sobě kalorická bomba, ale jednou za čas se to může:). Potahovku jsme nejedli, protože je extrémně sladká, ale chtěla jsem zdobení, takže svůj účel splnila. Přeji dobrou chuť. |
Autor: | Klarina |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...