úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Boloňské lasagne - bez lepku a vajec

Boloňské lasagne - bez lepku a vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 1 h
Zařazení: S masem
Hodnocení:
Hodnotili 3 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Boloňské ragů:
500 g zralých, čerstvých či konzervovaných soudečkovitých loupaných italských rajčat (rozmělněných, včetně šťávy)
350  g kvalitního, ale ne moc suchého mletého masa (na 2 díly hovězího 1 díl vepřového)
200  ml dobrého červeného nebo bílého suššího vína
2 menší stvoly řapíkatého celeru (pokrájené)
1 větší mrkev (jemně nastrouhaná nebo nakrájená)
1 menší cibule (jemně pokrájená)
cca 70 g celeru (jemně nastrouhaného)
3 – 4 lžíce olivového oleje (část lze nahradit máslem)
sůl
čerstvě mletý pepř
strouhaný muškátový oříšek

balíček bezlepkových lasagní (používám z Marks and Spencer nebo Schar)

Bešamel podle Zdeňka Pohlreicha:
500  ml mléka
40 g másla
40 g bezlepkové mouky Schar Universal
2 bobkové listy
špetka muškátového ořechu nebo květu
sůl
bílý pepř

Parmezán (dle chuti) a Mozzarela (balíček) na pokladení lasagní



Postup přípravy:

Ve velkém silnostěnném kastrolu (kameninový, litinový) rozehřejte olej, vsypte cibuli a asi dvě minuty smažte, aby zprůsvitněla. Poté přihoďte oba celery (nať i kořen) a mrkev a za častého promíchávání opékejte ještě dvě minuty.

Přidejte maso – aby se lépe rozmělnilo, protlačujte je v dlani a skrz prsty tak, jak je přidáváte do kastrolu. Stále míchejte a rozmělňujte vařečkou, ať se maso osmahne ze všech stran. Zalijte vínem, promíchávejte a nechte víno odpařit. Vlijte rozmělněná rajčata, dobře promíchejte, osolte a opepřete a nechte na mírném plameni lehce probublávat, cca 1 hodinu, až omáčka zhoustne a chutě se propojí. Občas zamíchejte. Pokud by se přichytávala, podlijte trochou vody nebo vývaru (používám zeleninový Wurtzl).

Ochutnejte a podle potřeby osolte, opepřete a poprašte nastrouhaným muškátovým oříškem.

Na bešamel rozpusťte ve středně velkém kastrolu na mírném ohni máslo. Pak ho zasypte bezlepkovou moukou, pečlivě promíchejte vařečkou a nechte asi minutu zasmahnout. Zalijte mlékem, přidejte koření a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky (může to trvat 10 až 15 minut). Nakonec stáhněte kastrol z ohně a přidejte dochucovací přísady podle vlastního výběru – sýr, bylinky a podobně.

Tento recept je můj vlastní, který s úspěchem vařím už cca 15 let. Je to několik receptů smíchaných dohromady a upravených lety vaření :).

Nyní je postup následující. Do olivovým olejem vymazené formy vliji cca polovinu bešamelu, pak vyskládám plátky lasagní (nevařím je předem), tak, aby zakryly dno, dále na těstoviny rozetřu boloňskou omáčku, opět přikryji plátky lasagní a tak opakuji, dokud nespotřebuji všechnu omáčku. Poslední vrstvu tvoří plátky lasagní. Ty zaliji zbytkem bešamelu, posypu strouhaným parmezánem a plátky mozzarely a nechám v troubě předehřáté na 200 °C cca 20 minut zapékat, dokud není povrch lasagní trochu zlatý.

Tento recept je poměrně pracný, ale opravdu stojí zato a nebojte se nepředvařených plátků lasagní, změknou díky šťávě z ragů a bešamelu :).

 

 

Autor: Dadule

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte