úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepkové borůvkové řezy s pařížskou šlehačkou

Bezlepkové borůvkové řezy s pařížskou šlehačkou

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Řezy
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: Korpus:
4 velká vejce
80 g cukru krupice
50 g rýžové polohrubé mouky
20 g kakaa s vysokym podilem kakaového másla
4 lžíce slunečnicového oleje
2 vrchovaté lžíce tapiokového škrobu
1/2 prášku do pečiva
špetka soli

malinová nebo borůvková marmeláda na potření upečeného korpusu

Borůvkový krém:
280 g jogurtu (ideálně pravý řecký - ovčí)
200 ml smetany ke šlehání bez laktózy
Cca 100 - 120 g borůvek (i mražených)
cukr moučka podle chuti
5 - 6 plátků želatiny(podle typu borůvek - když zmražené,tak 6, když čerstvé, stačí 5)
trochu celých borůvek

Pařížská šlehačka:
250 ml smetany ke šlehání
150 g čokolády bez mléka (Lidl 53%)
2 lžíce cukru

Postup přípravy:

Nejprve je dobré udělat si pařížskou šlehačku. Smetanu ohřejeme (nevaříme), přidáme cukr a zalijeme jí nalámanou čokoládu a pořádně rozpustíme. Necháme vychladnout v lednici alespoň 3 hodiny (ideálně přes noc). Vychlazenou pak vyšleháme.

Korpus: Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem. V míse vymícháme bílky s cukrem a solí do pěny, pak postupně zašleháváme žloutky a pak ještě i olej. Nakonec opatrně ručně přidáváme mouku, škrob, PDP a kakao. Těsto vlijeme na plech a pečeme cca 15 - 18 minut. Necháme vychladnout. Pak potřeme malinovou nebo borůvkovou marmeládou. 

Borůvkový krém: Namočíme si plátkovou želatinu. Borůvky s cukrem rozmixujeme tyčovým mixérem a část opatrně ohřejeme. V této směsi rozpustíme vymačkanou želatinu. Smícháme se zbylým borůvkovým pyré. Jogurt osladíme dle chuti a spojíme s borůvkovým pyré, s ušlehanou šlehačkou a nakonec přidáme pár celých borůvek. Opatrně nalijeme na vychladlý korpus a vložíme do lednice na cca 2 hod. Pak navrstvíme pařížskou šlehačku a vychladíme. Zdobíme dle chuti a fantazie. 

Tip pro dospělé: Marmeládu nebo džem můžeme rozmíchat s pár kapkama likéru Créme de cassis (likér z lesních plodů) 

Autor: Ulu

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte