úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepkové borůvkové řezy s pařížskou šlehačkou

Bezlepkové borůvkové řezy s pařížskou šlehačkou

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Řezy
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: Korpus:
4 velká vejce
80 g cukru krupice
50 g rýžové polohrubé mouky
20 g kakaa s vysokym podilem kakaového másla
4 lžíce slunečnicového oleje
2 vrchovaté lžíce tapiokového škrobu
1/2 prášku do pečiva
špetka soli

malinová nebo borůvková marmeláda na potření upečeného korpusu

Borůvkový krém:
280 g jogurtu (ideálně pravý řecký - ovčí)
200 ml smetany ke šlehání bez laktózy
Cca 100 - 120 g borůvek (i mražených)
cukr moučka podle chuti
5 - 6 plátků želatiny(podle typu borůvek - když zmražené,tak 6, když čerstvé, stačí 5)
trochu celých borůvek

Pařížská šlehačka:
250 ml smetany ke šlehání
150 g čokolády bez mléka (Lidl 53%)
2 lžíce cukru

Postup přípravy:

Nejprve je dobré udělat si pařížskou šlehačku. Smetanu ohřejeme (nevaříme), přidáme cukr a zalijeme jí nalámanou čokoládu a pořádně rozpustíme. Necháme vychladnout v lednici alespoň 3 hodiny (ideálně přes noc). Vychlazenou pak vyšleháme.

Korpus: Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem. V míse vymícháme bílky s cukrem a solí do pěny, pak postupně zašleháváme žloutky a pak ještě i olej. Nakonec opatrně ručně přidáváme mouku, škrob, PDP a kakao. Těsto vlijeme na plech a pečeme cca 15 - 18 minut. Necháme vychladnout. Pak potřeme malinovou nebo borůvkovou marmeládou. 

Borůvkový krém: Namočíme si plátkovou želatinu. Borůvky s cukrem rozmixujeme tyčovým mixérem a část opatrně ohřejeme. V této směsi rozpustíme vymačkanou želatinu. Smícháme se zbylým borůvkovým pyré. Jogurt osladíme dle chuti a spojíme s borůvkovým pyré, s ušlehanou šlehačkou a nakonec přidáme pár celých borůvek. Opatrně nalijeme na vychladlý korpus a vložíme do lednice na cca 2 hod. Pak navrstvíme pařížskou šlehačku a vychladíme. Zdobíme dle chuti a fantazie. 

Tip pro dospělé: Marmeládu nebo džem můžeme rozmíchat s pár kapkama likéru Créme de cassis (likér z lesních plodů) 

Autor: Ulu

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...