Bezlepkové borůvkové řezy s pařížskou šlehačkou
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Řezy |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez lepku |

Ingredience: |
Korpus: 4 velká vejce 80 g cukru krupice 50 g rýžové polohrubé mouky 20 g kakaa s vysokym podilem kakaového másla 4 lžíce slunečnicového oleje 2 vrchovaté lžíce tapiokového škrobu 1/2 prášku do pečiva špetka soli malinová nebo borůvková marmeláda na potření upečeného korpusu Borůvkový krém: 280 g jogurtu (ideálně pravý řecký - ovčí) 200 ml smetany ke šlehání bez laktózy Cca 100 - 120 g borůvek (i mražených) cukr moučka podle chuti 5 - 6 plátků želatiny(podle typu borůvek - když zmražené,tak 6, když čerstvé, stačí 5) trochu celých borůvek Pařížská šlehačka: 250 ml smetany ke šlehání 150 g čokolády bez mléka (Lidl 53%) 2 lžíce cukru |
---|---|
Postup přípravy: |
Nejprve je dobré udělat si pařížskou šlehačku. Smetanu ohřejeme (nevaříme), přidáme cukr a zalijeme jí nalámanou čokoládu a pořádně rozpustíme. Necháme vychladnout v lednici alespoň 3 hodiny (ideálně přes noc). Vychlazenou pak vyšleháme. Korpus: Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem. V míse vymícháme bílky s cukrem a solí do pěny, pak postupně zašleháváme žloutky a pak ještě i olej. Nakonec opatrně ručně přidáváme mouku, škrob, PDP a kakao. Těsto vlijeme na plech a pečeme cca 15 - 18 minut. Necháme vychladnout. Pak potřeme malinovou nebo borůvkovou marmeládou. Borůvkový krém: Namočíme si plátkovou želatinu. Borůvky s cukrem rozmixujeme tyčovým mixérem a část opatrně ohřejeme. V této směsi rozpustíme vymačkanou želatinu. Smícháme se zbylým borůvkovým pyré. Jogurt osladíme dle chuti a spojíme s borůvkovým pyré, s ušlehanou šlehačkou a nakonec přidáme pár celých borůvek. Opatrně nalijeme na vychladlý korpus a vložíme do lednice na cca 2 hod. Pak navrstvíme pařížskou šlehačku a vychladíme. Zdobíme dle chuti a fantazie. Tip pro dospělé: Marmeládu nebo džem můžeme rozmíchat s pár kapkama likéru Créme de cassis (likér z lesních plodů) |
Autor: | Ulu |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...