úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepkové borůvkové řezy s pařížskou šlehačkou

Bezlepkové borůvkové řezy s pařížskou šlehačkou

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Řezy
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: Korpus:
4 velká vejce
80 g cukru krupice
50 g rýžové polohrubé mouky
20 g kakaa s vysokym podilem kakaového másla
4 lžíce slunečnicového oleje
2 vrchovaté lžíce tapiokového škrobu
1/2 prášku do pečiva
špetka soli

malinová nebo borůvková marmeláda na potření upečeného korpusu

Borůvkový krém:
280 g jogurtu (ideálně pravý řecký - ovčí)
200 ml smetany ke šlehání bez laktózy
Cca 100 - 120 g borůvek (i mražených)
cukr moučka podle chuti
5 - 6 plátků želatiny(podle typu borůvek - když zmražené,tak 6, když čerstvé, stačí 5)
trochu celých borůvek

Pařížská šlehačka:
250 ml smetany ke šlehání
150 g čokolády bez mléka (Lidl 53%)
2 lžíce cukru

Postup přípravy:

Nejprve je dobré udělat si pařížskou šlehačku. Smetanu ohřejeme (nevaříme), přidáme cukr a zalijeme jí nalámanou čokoládu a pořádně rozpustíme. Necháme vychladnout v lednici alespoň 3 hodiny (ideálně přes noc). Vychlazenou pak vyšleháme.

Korpus: Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem. V míse vymícháme bílky s cukrem a solí do pěny, pak postupně zašleháváme žloutky a pak ještě i olej. Nakonec opatrně ručně přidáváme mouku, škrob, PDP a kakao. Těsto vlijeme na plech a pečeme cca 15 - 18 minut. Necháme vychladnout. Pak potřeme malinovou nebo borůvkovou marmeládou. 

Borůvkový krém: Namočíme si plátkovou želatinu. Borůvky s cukrem rozmixujeme tyčovým mixérem a část opatrně ohřejeme. V této směsi rozpustíme vymačkanou želatinu. Smícháme se zbylým borůvkovým pyré. Jogurt osladíme dle chuti a spojíme s borůvkovým pyré, s ušlehanou šlehačkou a nakonec přidáme pár celých borůvek. Opatrně nalijeme na vychladlý korpus a vložíme do lednice na cca 2 hod. Pak navrstvíme pařížskou šlehačku a vychladíme. Zdobíme dle chuti a fantazie. 

Tip pro dospělé: Marmeládu nebo džem můžeme rozmíchat s pár kapkama likéru Créme de cassis (likér z lesních plodů) 

Autor: Ulu

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...