úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Borůvkový koláč z Mix-it a šáchorové mouky – bez lepku, mléka, ořechů

Borůvkový koláč z Mix-it a šáchorové mouky – bez lepku, mléka, ořechů

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotilo 7 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 250 g Schaer Mix-it
6 malých vajec
200 ml sójového zakysaného BIFI nápoje pokojové teploty
150 ml řepkového oleje
100 g šáchorové mouky Adveni
6 vrchovatých lžic třtinového cukru
1 vanilkový cukr s pravou vanilkou
1,5 lžičky jedlé sody
nastrouhaná kůra z 1 BIO citrónu
špetka soli

1,5 litru opraných borůvek

velký plech s pečícím papírem nebo dvě formy na koláče o průměru cca 26 cm
Postup přípravy:

Troubu zahřejeme na 180 °C. Borůvky na sítě pořádně propláchneme vodou a necháme okapat.

Vejce vyšleháme s cukry a citrónovou kůrou do pěny. Trvá to cca 3 minuty. Přišleháme olej a zakysaný sójový nápoj, až se vše spojí v hladkou hmotu.

Ve vedlejší misce si promícháme mouky se špetkou soli a jedlou sodou. Moučnou směs opatrně přišleháme nebo silikonovou stěrkou promícháme se směsí vaječnou. Těsto vlijeme na plech vystlaný pečícím papírem (do forem s pečícím papírem).

Povrch posypeme borůvkami, případně dosladíme borůvky a posypeme drobenkou nebo plátky mandlí (pokud můžete).

Pečeme ve vyhřáté troubě cca 40 minut. Pak troubu vypneme a necháme koláč dojít (aby se zpevnil ve středu, kde bývá nejvíce borůvek a šťávy). POZOR každá trouba peče trochu jinak, tak je třeba si časy na té Vaší vychytat!

Autorka: Radka Vrzalová

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...