Bramborové bagety - bez lepku a mléka
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Domácí pečivo |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez mléka Bez lepku |

Ingredience: |
250 ml teplé vody 200 g jemně strouhaných brambor (uvařených ve slupce den předem) 250 g Schär mix B + na podsypání 50 g jemného bramborového škrobu 50 g hladké rýžové mouky 2 žloutky 1 lžíce rozpuštěného sádla nebo oleje 1 lžička agávového sirupu 5 g soli 5 g bezlepkového prášku do pečiva 4 - 5 g sušeného droždí Na posypání: 1 bílek celý mák |
---|---|
Postup přípravy: |
V míse smícháme strouhané brambory s moukami, solí a kypřidlem. Po promíchání přidáme sušené droždí a opět promícháme. Do odměrky si oddělíme žloutky, přidáme agávový sirup a dolijeme 250 ml teplé vody. Prošleháme vidličkou. Tekutinu přidáme do mísy s bramborovou směsí a rukou vyhněteme polotuhé těsto. Trvá to cca 2 - 3 minuty. Pokud by zbývaly sypké části, přidáme opatrně 25 ml teplé vody. Těsto v míse přikryjeme potravinářskou fólií nebo poklopem a necháme 1 hodinu odpočívat na teplém místě. Do těsta přidáme tuk a opět prohněteme. Přemístíme ho na posypanou plochu a můžeme tvořit rohlíky, bagetky nebo housky. Pokud se těsto lepí, nebo při podržení v dlani má tendenci odtéct dolů, zapracujeme do něj ještě trochu mouky. Těsto můžeme přemístit i do tukem vymazané formy a péct jako chléb. Je také výborný. Autorka: Radka Vrzalová Bagety jsem pekla ve formě vysypané moukou s poklopem 35 minut v troubě s hrncem vody na dně při 240 °C, pak jsem je okamžitě vyndala na mřížku. Trochu jsem si pomáhala příborovým nožem, byly přilepené. Stejně bych pekla chléb v tukem vymazané míse z varného skla s poklopem, určitě cca 45 - 50 minut a pak 5 minut odkrytý bez poklopu. Rohlíky či bulky je dobré péct při stejné teplotě cca 15 minut na plechu s pečícím papírem. Pokud se připékají shora, je možné je překrýt alobalem. Tip: Kdo chce získat variantu i bez vajíček, může do těsta přidat rozpustnou bramborovou vlákninu (Adveni medical) a potřít bagetky slanou vodou či tukem. |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...