úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bramborový chléb bez vajec a mléka

Bramborový chléb bez vajec a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 2 h 15 min
Zařazení: Chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Ingredience: 750 g hladké mouky
250 g žitné chlebové mouky
4 střední brambory
1 sklenice vlažné vody
1 sklenice piva
3 lžičky soli
3 lžičky kmínu
3 lžičky octa
1 lžička cukru
1 kostka droždí

vlažná voda se solí na potření
Postup přípravy:

Brambory si předem uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a nastrouháme.

Do mísy prosijeme mouky, do důlku nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme sklenicí vlažné vody. Necháme vzejít kvásek.

Poté přidáme sůl, kmín, ocet, brambory a pivo a zaděláme tužší těsto, které pořádně propracujeme. Pomoučnímě a dáme na teplé místo na 30 minut kynout. Během kynutí třikrát propracujeme.

Po půl hodince vytvoříme bochník, který dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ho znovu 20 minut kynout.

Troubu rozpálíme na 250 st. a na dno vložíme varnou nádobu s vodou. Chleba před pečením potřeme vlažnou vodou se solí. Pečeme cca 30 minut, pak teplotu stáhneme na 150 st. a dopékáme dalších 30 minut. Chléb můžeme během pečení 1 - 2krát znovu potřít slanou vodou.

Autor: Zuzka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte