úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bramborový makovec

Bramborový makovec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 45 min
Zařazení: Ostatní
Hodnocení:
Hodnotil 1 člověk
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 100 g bezlepkové mouky Schaer mix Patisseria
100 g mletého máku
100 g brambor uvařených ve slupce, najemno nastrouhaných (varný typ C nebo B)
1 káv. lžička bramborového škrobu
2 káv. lžičky jablečné vlákniny
3 káv. lžičky vinného kamene nebo cca 1 bezl. prášek do pečiva
200 g cukru - 8 g (1 balíček cukru s pravou vanilkou) + 192 g třtinového cukru
1 pol. lžíce nastrouhané kůry z bio citronu
3 celá vejce
200 ml smetany ke šlehání rostlinné či živočišné (ta je trochu tučnější, a tedy lepší)
polohrubou bezl. mouku a sádlo na vymazání a vysypání pečící nádoby
Postup přípravy:

1. Předehřejeme si troubu na 150 °C, vymažeme sádlem a vysypeme polohr. moukou pečící nádobu o rozměrech cca 20 x 30 cm. Studenou smetanu vyšleháme do tuhé konzistence.

2. Mouku, mák, strouhaný brambor. škrob, jablečnou vlákninu a kypřidlo promícháme v misce. V druhé větší míse ušleháme všechna vejce s cukry a citronovou kůrou do žluté pěny, trvá to asi 3 minuty. K vaječné pěně opatrně přimícháme ušlehanou šlehačku. Do této směsi už jen silikonovou stěrkou nebo vařečkou vmícháme obsah moučné směsi z druhé misky.

3. Těsto vlijeme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C cca 30- 35 minut. Až se špejle zapíchnutá do středu koláče vytáhne čistá. Makovec necháme vychladnout v pečící nádobě na mřížce, krájíme na kostky. Můžeme potřít pikantní marmeládou - meruňková, višňová, rybízová......

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...