úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bramborový makovec

Bramborový makovec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 45 min
Zařazení: Ostatní
Hodnocení:
Ohodnoťte jako první
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 100 g bezlepkové mouky Schaer mix Patisseria
100 g mletého máku
100 g brambor uvařených ve slupce, najemno nastrouhaných (varný typ C nebo B)
1 káv. lžička bramborového škrobu
2 káv. lžičky jablečné vlákniny
3 káv. lžičky vinného kamene nebo cca 1 bezl. prášek do pečiva
200 g cukru - 8 g (1 balíček cukru s pravou vanilkou) + 192 g třtinového cukru
1 pol. lžíce nastrouhané kůry z bio citronu
3 celá vejce
200 ml smetany ke šlehání rostlinné či živočišné (ta je trochu tučnější, a tedy lepší)
polohrubou bezl. mouku a sádlo na vymazání a vysypání pečící nádoby
Postup přípravy:

1. Předehřejeme si troubu na 150 °C, vymažeme sádlem a vysypeme polohr. moukou pečící nádobu o rozměrech cca 20 x 30 cm. Studenou smetanu vyšleháme do tuhé konzistence.

2. Mouku, mák, strouhaný brambor. škrob, jablečnou vlákninu a kypřidlo promícháme v misce. V druhé větší míse ušleháme všechna vejce s cukry a citronovou kůrou do žluté pěny, trvá to asi 3 minuty. K vaječné pěně opatrně přimícháme ušlehanou šlehačku. Do této směsi už jen silikonovou stěrkou nebo vařečkou vmícháme obsah moučné směsi z druhé misky.

3. Těsto vlijeme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C cca 30- 35 minut. Až se špejle zapíchnutá do středu koláče vytáhne čistá. Makovec necháme vychladnout v pečící nádobě na mřížce, krájíme na kostky. Můžeme potřít pikantní marmeládou - meruňková, višňová, rybízová......

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte