úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bramborový makovec

Bramborový makovec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 45 min
Zařazení: Ostatní
Hodnocení:
Hodnotil 1 člověk
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 100 g bezlepkové mouky Schaer mix Patisseria
100 g mletého máku
100 g brambor uvařených ve slupce, najemno nastrouhaných (varný typ C nebo B)
1 káv. lžička bramborového škrobu
2 káv. lžičky jablečné vlákniny
3 káv. lžičky vinného kamene nebo cca 1 bezl. prášek do pečiva
200 g cukru - 8 g (1 balíček cukru s pravou vanilkou) + 192 g třtinového cukru
1 pol. lžíce nastrouhané kůry z bio citronu
3 celá vejce
200 ml smetany ke šlehání rostlinné či živočišné (ta je trochu tučnější, a tedy lepší)
polohrubou bezl. mouku a sádlo na vymazání a vysypání pečící nádoby
Postup přípravy:

1. Předehřejeme si troubu na 150 °C, vymažeme sádlem a vysypeme polohr. moukou pečící nádobu o rozměrech cca 20 x 30 cm. Studenou smetanu vyšleháme do tuhé konzistence.

2. Mouku, mák, strouhaný brambor. škrob, jablečnou vlákninu a kypřidlo promícháme v misce. V druhé větší míse ušleháme všechna vejce s cukry a citronovou kůrou do žluté pěny, trvá to asi 3 minuty. K vaječné pěně opatrně přimícháme ušlehanou šlehačku. Do této směsi už jen silikonovou stěrkou nebo vařečkou vmícháme obsah moučné směsi z druhé misky.

3. Těsto vlijeme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C cca 30- 35 minut. Až se špejle zapíchnutá do středu koláče vytáhne čistá. Makovec necháme vychladnout v pečící nádobě na mřížce, krájíme na kostky. Můžeme potřít pikantní marmeládou - meruňková, višňová, rybízová......

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...