úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Buchtičky se šodó - bez lepku a mléka

Buchtičky se šodó - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Sladká jídla
Hodnocení:
Hodnotilo 10 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Buchtičky pro 4 osoby:
200 g Schär mix B
150 ml mandlového mléka (pozor, většinou již obsahuje sladkou složku)
50 g Jizerkaý zelené
30 - 50 g cukru moučka
1 celé vejce velikost S
1 lžička Tuzemáku (já měla karibský hnědý rum)
1/2 lžíce BIO citrónové kůry
4 g bezlepkového prášku do pečiva
4 g sušeného droždí
špetka soli

30 g bezmléčného tuku Stella

skleněná pečící mísa s poklopem vymazaná tukem Stellou nebo sádlem

Šodó:
500 ml mandlového mléka
2 lžíce cukru moučka
20 g pudinkového prášku bez lepku
1 lžička Tuzemáku nebo karibského rumu
dřeň z jednoho lusku vanilky nebo Alnatura vanilkový cukr
Postup přípravy:

Buchtičky: Mléko ohřejeme tak na 30 - 35 °C, přidáme vejce a rum a rozmícháme. V kynoucí míse smícháme mouky, sůl, prášek do pečiva, kůru, cukr a přidáme droždí. K sypké směsi přilijeme tekutou část a rukou vyhněteme polotuhé jemné těsto, které necháme v teple, nejlépe pod poklopem, asi 1 hodinu odpočívat.

Mísu si vymažeme tukem a zapneme troubu tak na 215 °C. Na dno trouby dáme hrnec s 1 l vody.

Po vykynutí z těsta mokrou rukou odebíráme a tvarujeme malé kuličky, které sázíme do pečící vymazané nádoby. Pak opatrně potřeme teplou vodou se trochou tuku. Přikryjeme pečící mísu a necháme u nahřívající se trouby 10 minut odpočinout. Pečeme 20 minut zakryté a 5 minut odkryté pro kůrku.

Hotové buchtičky necháme chvilku v pečící míse na mřížce zchladnout. Pak je opatrně na mřížku vyklopíme a obrátíme, aby rovnoměrně vychladly.

Šodó: Pudink smícháme s cukrem a rumem v odměrce, přidáme vanilku. Ohřejeme si všechno mléko. Tak 100 ml teplé mléka (ne horkého) přidáme do odměrky a pořádně vidličkou promícháme. Pudinkovou směs vrátíme na sporák do hrnce k teplému mléku a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Mícháme, aby se pudink nepřipaloval.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...