úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Buchtičky se šodó - bez lepku a mléka

Buchtičky se šodó - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Sladká jídla
Hodnocení:
Hodnotilo 10 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Buchtičky pro 4 osoby:
200 g Schär mix B
150 ml mandlového mléka (pozor, většinou již obsahuje sladkou složku)
50 g Jizerkaý zelené
30 - 50 g cukru moučka
1 celé vejce velikost S
1 lžička Tuzemáku (já měla karibský hnědý rum)
1/2 lžíce BIO citrónové kůry
4 g bezlepkového prášku do pečiva
4 g sušeného droždí
špetka soli

30 g bezmléčného tuku Stella

skleněná pečící mísa s poklopem vymazaná tukem Stellou nebo sádlem

Šodó:
500 ml mandlového mléka
2 lžíce cukru moučka
20 g pudinkového prášku bez lepku
1 lžička Tuzemáku nebo karibského rumu
dřeň z jednoho lusku vanilky nebo Alnatura vanilkový cukr
Postup přípravy:

Buchtičky: Mléko ohřejeme tak na 30 - 35 °C, přidáme vejce a rum a rozmícháme. V kynoucí míse smícháme mouky, sůl, prášek do pečiva, kůru, cukr a přidáme droždí. K sypké směsi přilijeme tekutou část a rukou vyhněteme polotuhé jemné těsto, které necháme v teple, nejlépe pod poklopem, asi 1 hodinu odpočívat.

Mísu si vymažeme tukem a zapneme troubu tak na 215 °C. Na dno trouby dáme hrnec s 1 l vody.

Po vykynutí z těsta mokrou rukou odebíráme a tvarujeme malé kuličky, které sázíme do pečící vymazané nádoby. Pak opatrně potřeme teplou vodou se trochou tuku. Přikryjeme pečící mísu a necháme u nahřívající se trouby 10 minut odpočinout. Pečeme 20 minut zakryté a 5 minut odkryté pro kůrku.

Hotové buchtičky necháme chvilku v pečící míse na mřížce zchladnout. Pak je opatrně na mřížku vyklopíme a obrátíme, aby rovnoměrně vychladly.

Šodó: Pudink smícháme s cukrem a rumem v odměrce, přidáme vanilku. Ohřejeme si všechno mléko. Tak 100 ml teplé mléka (ne horkého) přidáme do odměrky a pořádně vidličkou promícháme. Pudinkovou směs vrátíme na sporák do hrnce k teplému mléku a vaříme za stálého míchání do zhoustnutí. Mícháme, aby se pudink nepřipaloval.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...