úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Cibulovo - česnekový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Cibulovo - česnekový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 18 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 500 g bezlepkové mouky Schär Mix it
200 ml sójového mléka Provamel
200 ml vody
1 menší cibule
4 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
3 lžičky lněných semínek
3 lžičky slunečnicových semínek
1 lžíce jablečného octa
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžička drceného kmínu
čerstvé droždí

Postup přípravy:

Nejprve jsem si připravila kvásek - do 100 ml vlažného mléka (z celkové spotřeby tekutin) jsem přidala lžičku cukru, rozdrobila kvasnice a zaprášila asi lžící bezlepkové mouky. Dala jsem na teplé místo (nejčastěji používám sporák, kde se vaří, peče, příp. radiátor).

Poté jsem si zvlášť smíchala sypké a "mokré" ingredience.

Mouku jsem si smíchala se solí, kořením, semínky, prolisovaným česnekem a co nejvíce na drobounko nakrájenou cibulí.

Vodu jsem promíchala s mlékem, olivovým olejem a octem.

Po vzejití kvásku jsem opatrně všechny suroviny smíchala dohromady a nechala kynout na teplém místě (já opět sporák) 1,5 hod.

Po vykynutí jsem těsto promíchala a přendala do vymazané formy (vizuelně připomínající pekárnu) a nechala ještě cca 30 min. kynout.

Krásně nakynuté těsto (pomazané slanou vodou a posypané slunečnicovými semínky) jsem i s formou vložila do předem rozpálené trouby: cca 220 - 250 °C, na jejíž dno jsem vložila ohnivzdornou nádobu s vodou, objem cca 1 litr.

Chléb jsem pekla zhruba 30 minut, zkoušela špejlí, hlídala vršek, aby se nespálil. Zhruba v půlce pečení jsem teplotu snížila na cca 200 °C.

Výsledek luxusní a namíchat mouky, hádám, že by byl ještě lepší, ale mmt jsem měla doma "vybíleno" ;-).

Autor: Peťa77

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...