úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Cibulovo - česnekový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Cibulovo - česnekový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 18 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 500 g bezlepkové mouky Schär Mix it
200 ml sójového mléka Provamel
200 ml vody
1 menší cibule
4 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
3 lžičky lněných semínek
3 lžičky slunečnicových semínek
1 lžíce jablečného octa
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžička drceného kmínu
čerstvé droždí

Postup přípravy:

Nejprve jsem si připravila kvásek - do 100 ml vlažného mléka (z celkové spotřeby tekutin) jsem přidala lžičku cukru, rozdrobila kvasnice a zaprášila asi lžící bezlepkové mouky. Dala jsem na teplé místo (nejčastěji používám sporák, kde se vaří, peče, příp. radiátor).

Poté jsem si zvlášť smíchala sypké a "mokré" ingredience.

Mouku jsem si smíchala se solí, kořením, semínky, prolisovaným česnekem a co nejvíce na drobounko nakrájenou cibulí.

Vodu jsem promíchala s mlékem, olivovým olejem a octem.

Po vzejití kvásku jsem opatrně všechny suroviny smíchala dohromady a nechala kynout na teplém místě (já opět sporák) 1,5 hod.

Po vykynutí jsem těsto promíchala a přendala do vymazané formy (vizuelně připomínající pekárnu) a nechala ještě cca 30 min. kynout.

Krásně nakynuté těsto (pomazané slanou vodou a posypané slunečnicovými semínky) jsem i s formou vložila do předem rozpálené trouby: cca 220 - 250 °C, na jejíž dno jsem vložila ohnivzdornou nádobu s vodou, objem cca 1 litr.

Chléb jsem pekla zhruba 30 minut, zkoušela špejlí, hlídala vršek, aby se nespálil. Zhruba v půlce pečení jsem teplotu snížila na cca 200 °C.

Výsledek luxusní a namíchat mouky, hádám, že by byl ještě lepší, ale mmt jsem měla doma "vybíleno" ;-).

Autor: Peťa77

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...