úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Čirokovo - makový jablečník - bez lepku, mléka, kukuřice, sóji

Čirokovo - makový jablečník - bez lepku, mléka, kukuřice, sóji

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Čirok
Dezerty a moučníky
Hodnocení:
Hodnotilo 10 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Těsto:
1 kg oloupaných na kousky nakrájených jablíček
550 g moučkového cukru
6 vajec (žloutky a bílky zvlášť vyšlehané se špetkou soli a pár kapkami citronové šťávy)
200 ml řepkového oleje
200 ml teplé vody
150 g mletého máku
100 g čirokové hladké mouky
100 g čirokové polohrubé mouky
100 g tapiokového škrobu
1 cukr s pravou vanilkou
3/4 balíčku bezlepkového prášku do pečiva

Poleva:
250 g hořké bezmléčné čokolády
70 g tuku Omega na polevy

pečící papír + velký hluboký plech + stejně velký mělký plech
Postup přípravy:

Plech vyložíme pečícím papírem. Jablíčka oloupeme, nakrájíme na kostičky cca 3 cm a podusíme z částí cukru (100 g) a 1 cukrem s pravou vanilkou. Trvá to při střední teplotě asi 10 minut. Necháme zchladnout. Po vychladnutí rozetřeme rozvařená jablka i se šťávou na plech vyložený pečícím papírem. Troubu vyhřejeme na 180 °C.

Celý objem máku smícháme se 150 g moučkového cukru. Bílky ušleháme se špetkou soli a citronovou šťávou na tuhý sníh. Mouky si smícháme zvlášť v misce s kypřícím práškem. Žloutky vyšleháme s 300 g moučkového cukru do světle žluté pěny, přidáme olej, zašleháme, přidáme vodu, zašleháme. Nakonec zašleháme mouky promíchané s kypřícím práškem. Opatrně vmícháme sníh.

Jednu třetinu těsta si oddělíme do misky a vmícháme do ní mák smíchaný s cukrem. Tuto makovou hmotu rovnoměrně rozetřeme na jablka v plechu. Na makovou hmotu rozetřeme zbývající 2/3 těsta bez máku. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 minut nebo až bude špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Celý plech necháme na mřížce vychladnout. Po vychladnutí si připravíme na druhý plech pečící papír a moučník na něj přiklopíme a překlopíme tak, že nám jablka zůstanou jako vrchní vrstva.

Čokoládu a tuk společně pomalu rozehřejeme na polevu a necháme chvilku zchladnout. Opatrně rozetřeme na jablečnou horní vrstvu, necháme zaschnout. Nejlepší je nechat tuto dobrotu rozležet do druhého dne a pak krájet nožem namočeným v horké vodě na kostičky.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte