Čokoládové dortíčky - bez lepku, mléka, vajec a sóji
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Dezerty a moučníky Vánoční cukroví |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez lepku Bez vajec Bez mléka |

Ingredience: |
Těsto: 200 g bezlepkové směsi Bake and Cake Adveni medical + na omoučení vykrajovátka 200 g Stelly (bezmléčný tuk) 100 g agávového sirupu 100 g jemně mletého kokosu, oříškové mouky Adveni nebo mletých lískových oříšků 50 g kakaového prášku 2 lžíce vaječné náhrady Vegavajo rozmíchané v 3 lžících teplé vody Čoko náplň: 325 g hořké čokolády bez mléka (200 g čisté + 125 g hořké s příchutí, např. Lidl) 300 ml husté rýžové nebo kokosové smetany 2 lžíce silné kávy kávová zrnka aromatizovaná např. belgickou čokoládou (Oxalis apod.) |
---|---|
Postup přípravy: |
Těsto: Do misky si odvážíme mouku a kakao, přimícháme lískooříškovou mouku a cukr. V jiné misce prošleháme Vegavajo s teplou vodou a necháme 5 minut odstát. Hmotu přidáme k moučné směsi a přistrouháme celý objem tuku. Rukama uhněteme lepivé těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici. Troubu nahřejeme na 175 °C. Těsto rozdělíme na 3 - 4 díly, které rozválíme mezi dvěma kusy potravinářské folie na pláty o výšce 0,5 - 0,8 cm. Vykrajovátko obalíme řeznou plochou v mouce a z plátu těsta (po sundání horní folie) vykrajujeme tvary sušenek, které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 8 - 10 minut. Pozor, upečení se vzhledem k barvě sušenek špatně odhaduje, proto zkuste jednu opatrně sundat a podívat se, jestli je dostatečně propečená, ale není černá. Upečené sušenky necháme zcela vychladnout a pak teprve sundaváme z plechu (bezlepkové sušenky jsou teplé velmi křehké). Čoko krém: Čokolády rozpustíme na vodní lázni s kakaem, rozpustnou kávou a smetanou. Až se směs promícháním spojí, sundáme z lázně a necháme za občasného míchání zcela vychladnout při pokojové teplotě. Po vychladnutí čokoládovou hmotu prošleháme v hladký krém. Přendáme jej do trezírovacího sáčku s ozdobnou špičkou a spojujeme jím vždy dvě kolečka k sobě. Povrch horního kolečka dozdobíme krémem a kávovým aromatizovaným zrnkem. Necháme vychladit. Dáme opatrně do krabice. Tip: Krémem je plníme cca 2 - 4 dny před Vánoci. Sušenky si můžeme udělat dopředu i několik týdnů. Autorka: Radka Vrzalová |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...