úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Čokoládový kořeněný koláč s opilými švestkami 1928 - bez lepku, mléka a žloutků

Čokoládový kořeněný koláč s opilými švestkami 1928 - bez lepku, mléka a žloutků

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty a moučníky
Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 170 g třtinového cukru
100 ml rostlinné smetany PROVAMEL
100 g hořké čokolády bez mléka
4 bílky + špetka soli
50 g bezmléčného tuku Stelly
40 g polohrubé čirokové mouky
40 g hladké čirokové mouky
1 polévková lžíce kakaového prášku
1 kávová lžička guarové moučky
1 kávová lžička vinného kamene
1 kávová lžička vanilkového extraktu
1/2 káv. lžičky skořice
špetka muškátového oříšku

100-200 g sušených švestek namočených v Brandy nebo Tuzemáku (24 hodin)

tuk a polohrubá čiroková mouka nebo rýžová kaše na vymazání a vysypání koláčové formy
Postup přípravy:

Troubu vyhřejeme na 170 °C. V kastrůlku zahřejeme smetanu PROVAMEL s tukem, kakaem a polovinou cukru, až se všechny suroviny spojí v hladký krém. Pak přidáme nalámanou čokoládu a mícháme, až se vše spojí v čokoládovou hmotu. Necháme chvilku vychladnout na pokojovou teplotu.

Mouky si promícháme v misce s kořením, guarem a vinným kamenem. Koláčovou formu o průměru 26 cm si vymažeme Stellou a vysypeme čirokovou polohrubou moukou.

Necháme na sítku okapat švestky od alkoholu. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, přidáme druhou polovinu cukru a prošleháme v pevný sníh.

Čokoládovou hmotu přendáme do větší misky, pomalu přidáme bílkovou hmotu a opatrně promícháme. Pak přidáme sypkou směs a opět opatrně promícháme. Těsto vlijeme do připravené formy a poklademe okapanými švestkami. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut nebo až je špejle po vytažení z korpusu suchá.

Po upečení necháme koláč vystydnout na mřížce. Nejlepší je ho krájet druhý den. Na talířek můžeme přidat ušlehanou rostlinnou smetanu se skořicí nebo kakaem. Podáváme nejlépe s černým čajem.

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...