



Čokoládový kořeněný koláč s opilými švestkami 1928 - bez lepku, mléka a žloutků
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Dezerty a moučníky Koláče (nekynuté) |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez mléka Bez lepku |

Ingredience: |
170 g třtinového cukru 100 ml rostlinné smetany PROVAMEL 100 g hořké čokolády bez mléka 4 bílky + špetka soli 50 g bezmléčného tuku Stelly 40 g polohrubé čirokové mouky 40 g hladké čirokové mouky 1 polévková lžíce kakaového prášku 1 kávová lžička guarové moučky 1 kávová lžička vinného kamene 1 kávová lžička vanilkového extraktu 1/2 káv. lžičky skořice špetka muškátového oříšku 100-200 g sušených švestek namočených v Brandy nebo Tuzemáku (24 hodin) tuk a polohrubá čiroková mouka nebo rýžová kaše na vymazání a vysypání koláčové formy |
---|---|
Postup přípravy: |
Troubu vyhřejeme na 170 °C. V kastrůlku zahřejeme smetanu PROVAMEL s tukem, kakaem a polovinou cukru, až se všechny suroviny spojí v hladký krém. Pak přidáme nalámanou čokoládu a mícháme, až se vše spojí v čokoládovou hmotu. Necháme chvilku vychladnout na pokojovou teplotu. Mouky si promícháme v misce s kořením, guarem a vinným kamenem. Koláčovou formu o průměru 26 cm si vymažeme Stellou a vysypeme čirokovou polohrubou moukou. Necháme na sítku okapat švestky od alkoholu. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, přidáme druhou polovinu cukru a prošleháme v pevný sníh. Čokoládovou hmotu přendáme do větší misky, pomalu přidáme bílkovou hmotu a opatrně promícháme. Pak přidáme sypkou směs a opět opatrně promícháme. Těsto vlijeme do připravené formy a poklademe okapanými švestkami. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut nebo až je špejle po vytažení z korpusu suchá. Po upečení necháme koláč vystydnout na mřížce. Nejlepší je ho krájet druhý den. Na talířek můžeme přidat ušlehanou rostlinnou smetanu se skořicí nebo kakaem. Podáváme nejlépe s černým čajem. |
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...
- Čističky vzduchu
- Odvlhčovače vzduchu
- Zvlhčovače vzduchu
- Pračky vzduchu
- Protiroztočové povlaky
- Peřiny a povlečení pro alergiky
- Oděvy pro ekzematiky
- Inhalátory, dýchací pomůcky
- Vysavače pro alergiky
- Parní vysavače
- Úklid, praní, čištění
- Okenní sítě proti pylu, hmyzu
- Kosmetika, drogerie, opalování
- Mobilní klimatizace
- Zobrazit e-shop