úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Croissanty z plundrového těsta – bez lepku a mléka

Croissanty z plundrového těsta – bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty a moučníky
Ostatní
Hodnocení:
Hodnotilo 7 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: Kynuté těsto:
Kvásek:
100 ml teplého rostlinného mléka
1 kávová lžička moučkového cukru
1 kávová lžička bezlepkové mouky
5 g sušeného droždí Dr. Oetker nebo s vlaštovkou

250 g Schär mix B (na chleba) + cca 100 na podsypávání válu
1 celé vejce + 1 žloutek
50 ml rostlinného mléka
30 g bezmléčného tuku Stella
1 kávová lžička moučkového cukru
1/2 kávové lžičky xantanové gumy
špetka soli

Tukové těsto:
100 g bezmléčného tuku Stella
20 g mouky Schär mix B
1/2 kávové lžičky xantanové gumy

Na pomazání:
1 žloutek
1 polévková lžíce rostlinného mléka
1/2 bezlepkového kypřícího prášku do pečiva
Postup přípravy:

Nejprve si připravíme kvásek – v ohřátém (ne horkém) mléce rozmícháme vidličkou droždí, mouku a cukr. Necháme na teplém místě vzejít. Mouku smícháme se solí, cukrem a xantanovou gumou a necháme někde v teple ohřát (např. na topení – těsto potom lépe kyne).

Připravíme si placičku tukového těsta – mouku smícháme s plátky studeného tuku a xantanové gumy a vyhněteme tukové těstíčko. Zploštíme ho do čtverce cca 12 x 12 cm a necháme na talířku v lednici chvilku zchladnout a spojit.

Do mísy s moučnou směsí na kynuté těsto přidáme vajíčko a žloutek, celý kvásek a zbytek teplé tekutiny. Rukou vyhněteme hladké těsto. Mísu zakryjeme víkem nebo fólií a necháme 30 minut v teple kynout. Rozpustíme si také tuk, aby nám stihl zchladnout, než ho budeme přidávat k vykynutému těstu.

Mezitím vyndáme tukovou placičku z lednice, aby nebyla úplně tuhá a trhala nám tak potom kynuté těsto.

Do vykynuté části těsta přidáme rozehřátý a zchladlý tuk a vyhněteme hladké těsto, které rozválíme na hodně pomoučeném vále na čtverec 30 x 30 cm o tloušťce cca 0,5 cm. Doprostřed na kynmuté těsto položíme tukovou placičku a přeložíme cípy kynutého těsta do středu, až se cípy dotknou na středu tukového těsta. Prostě vytvoříme těstovou obálku s tukovým vnitřkem. Váleček si hodně pomoučíne a obálku rozválíme, až se kynuté těsto spojí. Opět vložíme rohy do středu jako do obálky, čtverec nadzdvihneme podmoučíme a opět vyválíme. Celkem to provedeme 4 x. Chce to hodně mouky pod těsto a hodně na váleček, aby se nám to netrhalo.

Nakonec opět těsto rozválíme na tloušťku 0,4 - 0,5 cm a můžeme rádélkem tvarovat čtverce nebo trojúhelníky a z nich točit rohlíčky. Do vnitřku můžeme dát ráfek bezmléčné hořké čokolády, přitočit šunku apod.

Croissany přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme žloutkem rozmíchaným s rostlinným mlékem a drobně po špetkách posypeme každý kousek kypřícím práškem. Necháme je pod fóliíí nebo pod igelitovou taškou na plechu odpočinout. Nejlépe u zahřívající se trouby, kterou zapneme na 230 °C a na dno vložíme hrnec s 1 litrem vody pro tvorbu páry.

Rohlíčky pečeme v horké troubě do zlatohnědého zbarvení cca 10 - 15 minut podle velikosti a výkonu naší trouby. Po vytažení je necháme na mřížce vychladnout a sladké pocukrujeme nebo dozdobíme čokoládovou polevou, slané můžeme posypat ještě horké strouhaným sýrem – pokud ho smíte.

Autorka: Radka Vrzalová

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...