Croissanty z plundrového těsta – bez lepku a mléka
Náročnost: | náročný |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Dezerty a moučníky Ostatní |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez lepku Bez mléka |

Ingredience: |
Kynuté těsto: Kvásek: 100 ml teplého rostlinného mléka 1 kávová lžička moučkového cukru 1 kávová lžička bezlepkové mouky 5 g sušeného droždí Dr. Oetker nebo s vlaštovkou 250 g Schär mix B (na chleba) + cca 100 na podsypávání válu 1 celé vejce + 1 žloutek 50 ml rostlinného mléka 30 g bezmléčného tuku Stella 1 kávová lžička moučkového cukru 1/2 kávové lžičky xantanové gumy špetka soli Tukové těsto: 100 g bezmléčného tuku Stella 20 g mouky Schär mix B 1/2 kávové lžičky xantanové gumy Na pomazání: 1 žloutek 1 polévková lžíce rostlinného mléka 1/2 bezlepkového kypřícího prášku do pečiva |
---|---|
Postup přípravy: |
Nejprve si připravíme kvásek – v ohřátém (ne horkém) mléce rozmícháme vidličkou droždí, mouku a cukr. Necháme na teplém místě vzejít. Mouku smícháme se solí, cukrem a xantanovou gumou a necháme někde v teple ohřát (např. na topení – těsto potom lépe kyne). Připravíme si placičku tukového těsta – mouku smícháme s plátky studeného tuku a xantanové gumy a vyhněteme tukové těstíčko. Zploštíme ho do čtverce cca 12 x 12 cm a necháme na talířku v lednici chvilku zchladnout a spojit. Do mísy s moučnou směsí na kynuté těsto přidáme vajíčko a žloutek, celý kvásek a zbytek teplé tekutiny. Rukou vyhněteme hladké těsto. Mísu zakryjeme víkem nebo fólií a necháme 30 minut v teple kynout. Rozpustíme si také tuk, aby nám stihl zchladnout, než ho budeme přidávat k vykynutému těstu. Mezitím vyndáme tukovou placičku z lednice, aby nebyla úplně tuhá a trhala nám tak potom kynuté těsto. Do vykynuté části těsta přidáme rozehřátý a zchladlý tuk a vyhněteme hladké těsto, které rozválíme na hodně pomoučeném vále na čtverec 30 x 30 cm o tloušťce cca 0,5 cm. Doprostřed na kynmuté těsto položíme tukovou placičku a přeložíme cípy kynutého těsta do středu, až se cípy dotknou na středu tukového těsta. Prostě vytvoříme těstovou obálku s tukovým vnitřkem. Váleček si hodně pomoučíne a obálku rozválíme, až se kynuté těsto spojí. Opět vložíme rohy do středu jako do obálky, čtverec nadzdvihneme podmoučíme a opět vyválíme. Celkem to provedeme 4 x. Chce to hodně mouky pod těsto a hodně na váleček, aby se nám to netrhalo. Nakonec opět těsto rozválíme na tloušťku 0,4 - 0,5 cm a můžeme rádélkem tvarovat čtverce nebo trojúhelníky a z nich točit rohlíčky. Do vnitřku můžeme dát ráfek bezmléčné hořké čokolády, přitočit šunku apod. Croissany přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme žloutkem rozmíchaným s rostlinným mlékem a drobně po špetkách posypeme každý kousek kypřícím práškem. Necháme je pod fóliíí nebo pod igelitovou taškou na plechu odpočinout. Nejlépe u zahřívající se trouby, kterou zapneme na 230 °C a na dno vložíme hrnec s 1 litrem vody pro tvorbu páry. Rohlíčky pečeme v horké troubě do zlatohnědého zbarvení cca 10 - 15 minut podle velikosti a výkonu naší trouby. Po vytažení je necháme na mřížce vychladnout a sladké pocukrujeme nebo dozdobíme čokoládovou polevou, slané můžeme posypat ještě horké strouhaným sýrem – pokud ho smíte. Autorka: Radka Vrzalová |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...