úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Dalamánky bez lepku

Dalamánky bez lepku

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 1 h 30 min
Zařazení: Chléb a pečivo
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 175 g mouky Schär Mix B
10 g psylia ( dvě větší odměrky)
10 g pohankové mouky ( jedna větší odměrka)
5 g soli
špetka chlebového koření

ZÁKVAS: 1/4 balíčku kvasnic
220ml vody
lžička práškového cukru

OSTATNÍ: mouka Schär MIX B na poprášení válu

1 lžíce oleje
1 žloutek s trochou vodou na potření
(lněné semínko, pohankové klíčky nebo sezamové semínko na posypání
Postup přípravy:

Všechny suché složky dobře promícháme. Přidáme zákvas, olej a necháme těsto nakynout. Vál poprášíme moukou a vyklopíme na něj těsto. Rukama těsto prohněteme a rozdělíme jej na šest stejných kousků (jeden cca 72g). Každý kousek hněteme v dlaních, až začne lepit - potom trochu poprášíme ruce, případně i vál a vyválíme váleček. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, promašlujeme vodou a dáme kynout. K nakynutí můžeme použít horkovzdušnou troubu nastavenou na minimum cca 40°C. Po nakynutí těsto potřeme žloutkem a posypeme např. sezamovými semínky. Pečeme v troubě cca 30 minut.

Poznámka: Po vyzkoušení je lépe dávku zdvojnásobit - ušetří to čas i energii.

Recept přinesl:

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...