úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Dalamánky - bez lepku, mléka, příp. vajec

Dalamánky - bez lepku, mléka, příp. vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 20 min
Zařazení: Domácí pečivo
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 370 g bezlepkové mouky
250 ml vody
32 g droždí
3 lžíce oleje
1 lžička soli
10 g cukru krupice

kmín, sezam, semínka
Postup přípravy:

Cukr rozpustíme ve vlažné vodě, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek.

Do mísy dáme mouku, sůl, olej, vlijeme kvásek a vymícháme těsto. Kdo chce, přidá kmín a sezam. Já přidala hrst slunečnicových semínek a lžičku chia semínek. V původním receptu je, že máme lžící namočenou ve studené vodě vykrajovat bochánky a dávat na plech vyložený pečícím papírem, ale já nechala nejdřív těsto normálně vykynout a pak jsem rukama uplácala bochánky.

Na plechu necháme 10 minut ještě kynout a můžeme posypat sezamem. Já potřela vajíčkem (nemusí být, někdo maže třeba vodou s trochou octa ) a sypala dýňovými semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 - 190 °C něco kolem 20 - 25 minut. Přidávám do trouby dolů kastůlek s vodou - už když rozehřívám troubu.

Jako bezlepkovou mouku jsem použila Jizerku univerzální a namíchala jsem ji s bezlepkovou směsí na Chléb tmavý.

Recept je z knžky Belepková a bezmléčná dieta od Dagmar Kovářů a Jitky Knápkové.

Autor: malaneta

REKLAMA

Komentáře k receptu
Jysoň

8. 7. 2018
9:52

Nechápu, kdo vymyslel 32 g droždí.
To se opakuje ve všech receptech,jak to opisuje jeden "kuchař" od druhého.
Droždí je baleno po 42 g ,tak je vhodné přizpůsobit se tomuto balení,neboť co dělat s těmi 10 g zbylého ???

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...