úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Domácí nutella

Domácí nutella

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h
Zařazení: Krémy, náplně, polevy
Hodnocení:
Hodnotilo 25 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Na cca 1,25 l salka:

480 g sušeného mléka (sójové, kokosové)
400 g cukru krupice
350 ml vařící vody
55 g rozpuštěného margarínu (Stella, Flora apod.)

Nutella:
400 g hotového salka
200 g hořké čokolády
100 g jader lískových oříšků nebo arašídového másla(lze i 50 g kokosu)
3 - 4 lžíce medu nebo kukuřičného sirupu (nebo 3 lžíce cukru)

Postup přípravy:

Salko:

Do mixéru nalijeme horkou vodu, přidáme rozpuštěný rostlinný tuk a nasypeme cukr. Mixujeme, dokud se cukr nerozpustí. Poté pomalu přidáváme sušené mléko. 

Salko je tekutější než normální, lze přidat více sušeného mléka. 

Nutella:

Lískové oříšky nasucho opražte na pánvi nebo na plechu v troubě (pozor, rychle se pálí) a oloupejte. Ještě horké je rozmixujte nebo pomelte.

Do vodní lázně nalijeme salko, cukr a nalámanou čokoládu. Po rozpuštění odstavíme a vmícháme ořechy. Vše promixujeme.

Z tohoto množství máme 2 malé skleničky od nutelly.

Pokud chcete dělat pouze nutellu, doporučuji připravit salko z polovičního množství.

Autor: Adéla

Komentáře k receptu
Adéla

29. 1. 2014
15:37

Margarín lze nahradit také kokosovým tukem.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...