úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Domácí piškoty - bez lepku, mléka, sóji a kukuřice

Domácí piškoty - bez lepku, mléka, sóji a kukuřice

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty a moučníky
Ostatní
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 3 žloutky (z M vajec, nejlépe domácích)
3 bílky (z M vajec, nejlépe domácích)
100 g domácího vanilkového krupicového cukru nebo 80 g krupicového a 1 vanilinový
50 g polohrubé rýžové mouky
30 g hladké rýžové mouky
20 - 25 g rýžového jemného škrobu
kůra z 1/2 BIO citrónu, jemně strouhaná
špetka soli + pár kapek citrónové šťávy do bílků
3 - 4 g xantanové gumy nebo jemného psyllia či jiné vlákniny

pečící papír, zdobící sáček s uřízlou špičkou
při tvorbě cukrářských dlouhých piškotků počítejte s cukrem na posypání
Postup přípravy:

Bílky ušleháme se špetkou cukru a citrónovou šťávou do polo tuha. Přidáme polovinu cukru a šleháme do tuha (pevné lesklé špičky).

Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem.

Odvážíme si mouky se škrobem do mističky a společně lžičkou promícháme.

Žloutky utřeme s druhou polovinou cukru a citrónovou kůrou do světle žluté pěny (cca 2 - 3 minuty). Žloutkovou směs přidáme do misky k pevně ušlehanému sněhu, přidáme směs rýžových mouk a vše opatrně spojíme silikonovou stěrkou v žlutou piškotovou pěnu.

Piškotovou pěnu stěrkou naplníme cukrářský sáček a stříkáme na plech vyložený pečícím papírem buď dlouhé piškoty nebo jen malé hromádky (průměr cca 2cm). Cukrářské dlouhé piškotky přes sítko pocukrujeme ještě před vložením do trouby krupicovým cukrem.

Pečeme 7 - 8 minut, pak troubu vypneme a necháme ještě tak 2 minuty dojít.

Plech s piškoty necháme volně vychladnout na mřížce. Cukrářské se ještě ihned po vyndání z trouby musí znova pocukrovat krupicovým cukrem (ten zkaramelizuje a udělá jim křupavou vrstvičku).

V plechové dóze vydrží cca týden.

Autorka: Radka Vrzalová

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...