Domácí piškoty - bez lepku, mléka, sóji a kukuřice
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Dezerty a moučníky Ostatní |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez lepku Bez mléka |

Ingredience: |
3 žloutky (z M vajec, nejlépe domácích) 3 bílky (z M vajec, nejlépe domácích) 100 g domácího vanilkového krupicového cukru nebo 80 g krupicového a 1 vanilinový 50 g polohrubé rýžové mouky 30 g hladké rýžové mouky 20 - 25 g rýžového jemného škrobu kůra z 1/2 BIO citrónu, jemně strouhaná špetka soli + pár kapek citrónové šťávy do bílků 3 - 4 g xantanové gumy nebo jemného psyllia či jiné vlákniny pečící papír, zdobící sáček s uřízlou špičkou při tvorbě cukrářských dlouhých piškotků počítejte s cukrem na posypání |
---|---|
Postup přípravy: |
Bílky ušleháme se špetkou cukru a citrónovou šťávou do polo tuha. Přidáme polovinu cukru a šleháme do tuha (pevné lesklé špičky). Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Odvážíme si mouky se škrobem do mističky a společně lžičkou promícháme. Žloutky utřeme s druhou polovinou cukru a citrónovou kůrou do světle žluté pěny (cca 2 - 3 minuty). Žloutkovou směs přidáme do misky k pevně ušlehanému sněhu, přidáme směs rýžových mouk a vše opatrně spojíme silikonovou stěrkou v žlutou piškotovou pěnu. Piškotovou pěnu stěrkou naplníme cukrářský sáček a stříkáme na plech vyložený pečícím papírem buď dlouhé piškoty nebo jen malé hromádky (průměr cca 2cm). Cukrářské dlouhé piškotky přes sítko pocukrujeme ještě před vložením do trouby krupicovým cukrem. Pečeme 7 - 8 minut, pak troubu vypneme a necháme ještě tak 2 minuty dojít. Plech s piškoty necháme volně vychladnout na mřížce. Cukrářské se ještě ihned po vyndání z trouby musí znova pocukrovat krupicovým cukrem (ten zkaramelizuje a udělá jim křupavou vrstvičku). V plechové dóze vydrží cca týden. Autorka: Radka Vrzalová |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...