úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Domácí piškoty - bez lepku, mléka, sóji a kukuřice

Domácí piškoty - bez lepku, mléka, sóji a kukuřice

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty a moučníky
Ostatní
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 3 žloutky (z M vajec, nejlépe domácích)
3 bílky (z M vajec, nejlépe domácích)
100 g domácího vanilkového krupicového cukru nebo 80 g krupicového a 1 vanilinový
50 g polohrubé rýžové mouky
30 g hladké rýžové mouky
20 - 25 g rýžového jemného škrobu
kůra z 1/2 BIO citrónu, jemně strouhaná
špetka soli + pár kapek citrónové šťávy do bílků
3 - 4 g xantanové gumy nebo jemného psyllia či jiné vlákniny

pečící papír, zdobící sáček s uřízlou špičkou
při tvorbě cukrářských dlouhých piškotků počítejte s cukrem na posypání
Postup přípravy:

Bílky ušleháme se špetkou cukru a citrónovou šťávou do polo tuha. Přidáme polovinu cukru a šleháme do tuha (pevné lesklé špičky).

Troubu předehřejeme na 200 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem.

Odvážíme si mouky se škrobem do mističky a společně lžičkou promícháme.

Žloutky utřeme s druhou polovinou cukru a citrónovou kůrou do světle žluté pěny (cca 2 - 3 minuty). Žloutkovou směs přidáme do misky k pevně ušlehanému sněhu, přidáme směs rýžových mouk a vše opatrně spojíme silikonovou stěrkou v žlutou piškotovou pěnu.

Piškotovou pěnu stěrkou naplníme cukrářský sáček a stříkáme na plech vyložený pečícím papírem buď dlouhé piškoty nebo jen malé hromádky (průměr cca 2cm). Cukrářské dlouhé piškotky přes sítko pocukrujeme ještě před vložením do trouby krupicovým cukrem.

Pečeme 7 - 8 minut, pak troubu vypneme a necháme ještě tak 2 minuty dojít.

Plech s piškoty necháme volně vychladnout na mřížce. Cukrářské se ještě ihned po vyndání z trouby musí znova pocukrovat krupicovým cukrem (ten zkaramelizuje a udělá jim křupavou vrstvičku).

V plechové dóze vydrží cca týden.

Autorka: Radka Vrzalová

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...