úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Domácí šunka

Domácí šunka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Chuťovky, studená jídla
Hodnocení:
Hodnotilo 11 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Bez mléka
Bez ořechů
Ingredience: 1 kg vepřového masa (použila jsem krkovici)
100 ml studené vody
25 g soli (1/2 klasické, 1/2rychlosoli
1 lžička medu
Postup přípravy:

Existuje více postupů, popíši, jak jsem postupovala já ;-).

Maso jsem si nakrájela na malé kousky. Doporučovány jsou kostičky cca 2 cm, ale opravdu jsem to neměřila ;-).

Nakrájené maso jsem osolila, přidala med a nechala 48 hodin v ledničce rozležet.

Poté jsem odebrala část masa - asi čtvrtinu, kterou jsem rozmixovala spolu se studenou vodou, aby vzniklo přirozené pojivo, tzv. prát. Ten jsem poté důkladně promíchala s masem na kostičky a naplnila šunkovar. Snažila jsem se důkladně po vrstvách napěchovat, aby šunka držela hezky při sobě.

Šunkovar jsem vložila do hrnce s teplou vodou a vařila 1,5 hodiny při 80 °C. Uhlídat teplotu byl asi největší "problém" :-D.

 

Autor: Peťa77

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte