úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Dort s kokosovým želé - bez lepku, mléka a vajec

Dort s kokosovým želé - bez lepku, mléka a vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 15 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Kokosové želé:
500 ml rostlinného mléka (sójové, kokosové atd.)+ 100 ml na rozpuštění želatiny
100 g kokosové mouky
80 g bezmléčného tuku Stella nebo kokosového pevného oleje
70 g třtinového cukru + 1 cukr s pravou vanilkou
5 plátků želatiny Dr. Oetker
kůra z jednoho Bio citronu + šťáva z 1/2

Sušenkový kakaový korpus:
80- 100 g bezmléčného tuku Stella (záleží na použitém škrobu)
75 g kukuřičného či tapiokového škrobu
60 - 70 g cukru moučka
50 g kokosové mouky
25 g kvalitního kakaa
1 polévková lžíce jemného psylia
špetka soli

pečící papír, forma na dort s posuvným uzavíráním o průměru cca 23 cm
Postup přípravy:

Troubu vyhřejeme na 160 °C. Do dortové formy vložíme pečící papír, formu uzavřeme a okraje po obvodu odstřihneme tak, abychom uvnitř měli pokryté dno a přesah papíru venku byl jen 0,5 - 1 cm. Smícháme sypké suroviny na sušenkový korpus, přidáme nastrouhaný tuk a vytvoříme těsto, které rukou upěchujeme a rozprostřeme do formy a do boků (můžeme si pomoci lžící). Propícháme vidličkou. Korpus dáme zapéct na cca 20 - 25 minut. Po upečení formu vyndáme a necháme i s korpusem úplně vychladnout.

Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat cca 5 - 10 minut. 100 ml mléka ohřejeme v hrnečku a odstavíme z plamene. Přidáme vyždímanou želatinu a metličkou ji v mléce rozmícháme.

Do hrnce vlijeme rostlinné mléko (500 ml). Přivedeme k varu a stáhneme plamen. Přidáme kokosovou mouku a cukr. Vytvoříme vlastně jakousi kokosovou kaši. Sporák vypneme, horkou kaši zjemníme tukem, přidáme kůru a šťávu z citronu a promícháme. Necháme chvilku vychladnout (neměla by být úplně vařící). K teplé kokosové kaši přidáme rozpuštěnou želatinu a vymixujeme v hladkou hmotu.

Kokosovou hmotu navrstvíme na sušenkový kakaový korpus, uhladíme a necháme v lednici vychladit nejlépe do druhého dne. Okraje dortu opatrně ořízneme dolů kulatým nožem, odstraníme boční formu. Dort zdobíme ovocem In natura nebo ovocným přelivem.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...