úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Extra špaldový chléb

Extra špaldový chléb

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 3 h
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Ingredience: 475 g celozrnné špaldové mouky
300 ml špaldového nápoje (já Provamel)
40 g lněných semínek (opražených na trošce olivového oleje)
40 g slunečnicových semínek
40 g dýňových semínek
3 lžíce extra virgin olivového oleje
2 lžíce balzamikového octa
1 - 2 lžičky mořské soli
1 lžička drceného kmínu
1 lžička medu (příp. cukru)
20 g čerstvého droždí
Postup přípravy:

První krok - příprava kvásku.  Do cca 100 ml mléka (z celkové spotřeby tekutin) jsem přidala lžičku medu a nechala zlehka zahřát. Pak jsem do tohoto roztoku rozdrobila kvasnice a směs zaprášila vrchovatou lžící špaldové mouky. Vložila jsem do trouby rozehřáté na minimum, tj. 50 °C a nechala vzejít kvásek.

Mezitím jsem si smíchala zvlášť všechny sypké i "mokré" ingredience.

Špaldovou mouku jsem si smíchala se solí, drceným kmínem a semínky.

Špaldový nápoj jsem smísila s olivovým olejem a balzamikovým octem.

Po vzejití kvásku jsem opatrně všechny suroviny smíchala dohromady a nechala kynout opět v troubě při 50 °C cca 1,5 hod.

Po vykynutí jsem těsto promíchala a přendala na plech, kde jsem nechala ještě cca 15 min. kynout.

Nakynuté těsto jsem pomazala slanou vodou, jak jsem zvyklá, posypala slunečnicovými semínky a vložila do předem rozpálené trouby: cca 220 - 250 °C, na jejíž dno jsem vložila ohnivzdornou nádobu s vodou, objem cca 1 litr.

Chléb jsem pekla zhruba 30 minut, zkoušela špejlí, hlídala vršek, aby se nespálil. Zhruba v půlce pečení jsem teplotu snížila na cca 200 °C.

Troufám si tvrdit, že takhle dobrý chléb jsme doma neměli už dlouho! Přestože jeho výrobní cena značně převýšila běžnou, za kterou "klasický" chléb kupujeme, určitě ho min. jednou týdně zařadím na náš jídelníček!

Autor: Peťa77

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...