úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Holubki – přirozeně bezlepkové, bezmléčné a bezvaječné

Holubki – přirozeně bezlepkové, bezmléčné a bezvaječné

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 1 h 30 min
Zařazení: S masem
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: mleté maso (ideální je míchané vepřové a hovězí)
bílé hlávkové zelí
rýže (kuskus)
cibule
česnek
olej
rajčatový protlak
balzamikový ocet
cukr
mletá sladká červená paprika
sůl
mletý černý pepř(chilli)
Postup přípravy:

Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Z hlávkového zelí vykrojíme středový košťál a hlávku vložíme ho do nádoby s vroucí osolenou vodou. Hlídáme. Když se začnou jednotlivé listy samy od sebe oddělovat, sundáme z plotýnky a zelí vyjmeme.

Mleté maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji osmahneme červenou papriku. Tu poté přidáme k masu. V této fázi jsem si rozdělila mleté maso na dvě části – do jednoho přimíchala rýži (uvařenou zvlášť, tak „napůl“, což je tradiční recept, do druhé kuskus, který jsem hodlala vyzkoušet.

Nastala nejtěžší část – oddělit listy ze zelné hlávky tak, aby se mi co nejméně potrhaly. Do největších listů jsem zabalila připravené směsi a vytvořila tak oné „holubki/y“.

Pak jsem si připravila zapékací nádobu a dno vystala zbylými zelnými listy. Ty by se měly pokapat octem (já použila oblíbený balzamikový), posypala lehounce cukrem a na ně položila hotové „holubki“ nebo-li závitky. Na ně patří opět vrstva zelných listů.

Pakliže chcete, můžete dusit, ale je i možnost péct v troubě, kterou rozhodně po vyzkoušení obojího preferuji!

V obou případech je nutné podlití – i zde existuje více variant. Já volím jako základ zelnou vodu, která vznikla při vaření hlávky, do které přimíchám rajčatový protlak, špetku soli, cukru, příp. chilli. Podliji holubki a vložím do trouby. Peču při cca 180 – 200 °C. Nejprve zakryté, pak poklop sundám a nechám je z vrchu opéci. Doba pečení je různá, dle velikosti závitků, min. 30 minut. Doporučuji vyzkoušet a příp. ochutnat.

Holubki podávají Romové nejčastěji s chlebem, ale podle mého se k nim hodí i rýže či brambory.

Autorka: Petra Vojtová http://www.proalergiky.cz/profil/28662

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte