Holubki – přirozeně bezlepkové, bezmléčné a bezvaječné
Náročnost: | středně náročný |
---|---|
Čas přípravy: | 1 h 30 min |
Zařazení: |
Hlavní jídla s masem |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez mléka Bez vajec Bez lepku |

Ingredience: |
mleté maso (ideální je míchané vepřové a hovězí) bílé hlávkové zelí rýže (kuskus) cibule česnek olej rajčatový protlak balzamikový ocet cukr mletá sladká červená paprika sůl mletý černý pepř(chilli) |
---|---|
Postup přípravy: |
Do velkého hrnce dáme vařit vodu. Z hlávkového zelí vykrojíme středový košťál a hlávku vložíme ho do nádoby s vroucí osolenou vodou. Hlídáme. Když se začnou jednotlivé listy samy od sebe oddělovat, sundáme z plotýnky a zelí vyjmeme. Mleté maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, osolíme a opepříme. Na rozpáleném oleji osmahneme červenou papriku. Tu poté přidáme k masu. V této fázi jsem si rozdělila mleté maso na dvě části – do jednoho přimíchala rýži (uvařenou zvlášť, tak „napůl“, což je tradiční recept, do druhé kuskus, který jsem hodlala vyzkoušet. Nastala nejtěžší část – oddělit listy ze zelné hlávky tak, aby se mi co nejméně potrhaly. Do největších listů jsem zabalila připravené směsi a vytvořila tak oné „holubki/y“. Pak jsem si připravila zapékací nádobu a dno vystala zbylými zelnými listy. Ty by se měly pokapat octem (já použila oblíbený balzamikový), posypala lehounce cukrem a na ně položila hotové „holubki“ nebo-li závitky. Na ně patří opět vrstva zelných listů. Pakliže chcete, můžete dusit, ale je i možnost péct v troubě, kterou rozhodně po vyzkoušení obojího preferuji! V obou případech je nutné podlití – i zde existuje více variant. Já volím jako základ zelnou vodu, která vznikla při vaření hlávky, do které přimíchám rajčatový protlak, špetku soli, cukru, příp. chilli. Podliji holubki a vložím do trouby. Peču při cca 180 – 200 °C. Nejprve zakryté, pak poklop sundám a nechám je z vrchu opéci. Doba pečení je různá, dle velikosti závitků, min. 30 minut. Doporučuji vyzkoušet a příp. ochutnat. Holubki podávají Romové nejčastěji s chlebem, ale podle mého se k nim hodí i rýže či brambory. Autorka: Petra Vojtová http://www.proalergiky.cz/profil/28662 |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...