Housky uspěchaných matek bez lepku a mléka
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Domácí pečivo |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez mléka Bez lepku |

Ingredience: |
Základní (čekací) těsto na 3 dny: 400 ml teplé vody 200 g Schär mix Bread 200 g Jizerky zelené 100 g DovesFarm – červený terčík , červené nápisy 1 vaječný očištěný žloutek 8 g soli 8 g kypřícího prášku s vinným kamenem 8 g třtinového cukru 5 g sušeného droždí, např. s vlaštovkou mísa na kynutí s poklopem, ideálně plastová přídavek k těstu vykynutému 2. den: 1 lžíce řepkového oleje na 250 - 300 g těsta přídavek k těstu vykynutému 3. den: 1 lžíce řepkového oleje na 250 - 300 g těsta přídavek k těstu vykynutému 4. den: 1 lžíce řepkového oleje na 250 - 300 g těsta k rychlému vykynutí před pečením každý den: 30 g jedlé sody vsypané do 1 litru horké vody ve vyšším menším hrnci, POZOR má snahu vyběhnout z hrnce oblíbené sypání na povrch housek |
---|---|
Postup přípravy: |
Začneme nejlépe večer před usnutím. V kynoucí míse promícháme mouky, přidáme sůl a kypřidlo. Opět promícháme. Přisypeme cukr s droždím a zase promícháme. Přilijeme teplou vodu a žloutek a rukou vyhněteme vláčné polotuhé těsto. Mísu zakryjeme a vložíme do lednice (NE pod mrazák). Těsto necháme pracovat a odpočívat alespoň 8 hodin. Druhý den z těsta odebereme 250 - 300 g a zapracujeme do něj lžíci oleje (z této várky vytvoříme tři velké pletenky nebo šest malých houstiček). Po zapracování oleje do těsta bychom měli mít hedvábně jemné těsto, ze kterého na podsypané ploše vyválíme hádky, které spleteme do houstiček. Do trouby vložíme dozadu nádobu s 1 l vody a troubu zapneme na 215 °C. Na sporáku uvedeme pod bod varu vodu se sodou a děrovanou naběračkou do vody jednotlivé housky ponoříme na 10 - 13 sekund (nabydou a chtějí vyplavat). Okapeme a sesuneme na přeložený pečící papír (nebo dva na sebe položené papíry). Mísu se zbývajícím těstem dobře přiklopíme a vrátíme zpět do lednice (těsto shora trochu okorává a vysychá, proto je třeba ho mít přikryté). Okapané houstičky na pečících papírech posypeme oblíbeným sypáním a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 15 minut v horké troubě, pak troubu vypneme a necháme 5 minut housky „dojít“. Vyndáme s pečícími papíry na mřížku a necháme vychladnout. Odloupneme a konzumujeme. Třetí den postupujeme od bodu 2 do bodu 4 ;-). Autorka: Radka Vrzalová |
13. 6. 2016
9:18
Pro: andreaMáte pravdu, žloutky z postupu "vypadly"...Ale dle toho, že jsou uvedeny v základním těstě, tak určitě patří do něho ;-). Díky louhování se ničím potírat nemusí, alespoň dle mne ;-)
12. 6. 2016
9:30
Prosim kdy se pridava ten zloutek?? Do testa pri zadelavani spolu s vodou nebo se jim pomazavaji housky pred pecenim??? Nebo jindy...??
Napište nám svůj názor
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...