úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Housky uspěchaných matek bez lepku a mléka

Housky uspěchaných matek bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Pečivo
Hodnocení:
Hodnotilo 20 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Základní (čekací) těsto na 3 dny:
400 ml teplé vody
200 g Schär mix Bread
200 g Jizerky zelené
100 g DovesFarm – červený terčík , červené nápisy
1 vaječný očištěný žloutek
8 g soli
8 g kypřícího prášku s vinným kamenem
8 g třtinového cukru
5 g sušeného droždí, např. s vlaštovkou

mísa na kynutí s poklopem, ideálně plastová

přídavek k těstu vykynutému 2. den:
1 lžíce řepkového oleje na 250 - 300 g těsta

přídavek k těstu vykynutému 3. den:
1 lžíce řepkového oleje na 250 - 300 g těsta

přídavek k těstu vykynutému 4. den:
1 lžíce řepkového oleje na 250 - 300 g těsta

k rychlému vykynutí před pečením každý den:
30 g jedlé sody vsypané do 1 litru horké vody ve vyšším menším hrnci, POZOR má snahu vyběhnout z hrnce

oblíbené sypání na povrch housek
Postup přípravy:

Začneme nejlépe večer před usnutím. V kynoucí míse promícháme mouky, přidáme sůl a kypřidlo. Opět promícháme. Přisypeme cukr s droždím a zase promícháme. Přilijeme teplou vodu a žloutek a rukou vyhněteme vláčné polotuhé těsto. Mísu zakryjeme a vložíme do lednice (NE pod mrazák). Těsto necháme pracovat a odpočívat alespoň 8 hodin.

Druhý den z těsta odebereme 250 - 300 g a zapracujeme do něj lžíci oleje (z této várky vytvoříme tři velké pletenky nebo šest malých houstiček). Po zapracování oleje do těsta bychom měli mít hedvábně jemné těsto, ze kterého na podsypané ploše vyválíme hádky, které spleteme do houstiček. Do trouby vložíme dozadu nádobu s 1 l vody a troubu zapneme na 215 °C.

Na sporáku uvedeme pod bod varu vodu se sodou a děrovanou naběračkou do vody jednotlivé housky ponoříme na 10 - 13 sekund (nabydou a chtějí vyplavat). Okapeme a sesuneme na přeložený pečící papír (nebo dva na sebe položené papíry). Mísu se zbývajícím těstem dobře přiklopíme a vrátíme zpět do lednice (těsto shora trochu okorává a vysychá, proto je třeba ho mít přikryté).

Okapané houstičky na pečících papírech posypeme oblíbeným sypáním a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 15 minut v horké troubě, pak troubu vypneme a necháme 5 minut housky „dojít“. Vyndáme s pečícími papíry na mřížku a necháme vychladnout. Odloupneme a konzumujeme.

Třetí den postupujeme od bodu 2 do bodu 4 ;-).

Autorka: Radka Vrzalová

REKLAMA

Komentáře k receptu
Petra, ProAlergiky.cz

13. 6. 2016
9:18

Pro: andreaMáte pravdu, žloutky z postupu "vypadly"...Ale dle toho, že jsou uvedeny v základním těstě, tak určitě patří do něho ;-). Díky louhování se ničím potírat nemusí, alespoň dle mne ;-)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

andrea

12. 6. 2016
9:30

Prosim kdy se pridava ten zloutek?? Do testa pri zadelavani spolu s vodou nebo se jim pomazavaji housky pred pecenim??? Nebo jindy...??

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte