úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Hráškový krém s kopřivou a medvědím česnekem - bez lepku, mléka i vajec

Hráškový krém s kopřivou a medvědím česnekem - bez lepku, mléka i vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Polévky
Hodnocení:
Hodnotilo 10 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Bez mléka
Ingredience: 1 l vody
1 balení mraženéhozeleného hrášku cca 450 g
100 - 150 ml rýžové smetany
1 kostička zeleninového bujónu Alnatura nebo Würzel
hrst kopřivových lístků z mladých kopřiv
4 větší listy medvědího česneku + na ozdobu
sůl dle chuti
bílý pepř dle chuti
špetka muškátového oříšku (nemusí být)
Postup přípravy:

Přivedeme k varu vodu s rozdrobenou kostičkou bujónu a přisypeme mražený hrášek. Vaříme do změknutí. Mezitím si spaříme kopřivy horkou vodou, necháme 1 minutu a pak je propláchneme vodou ledovou. Okapeme na sítku a nasekáme, taktéž i medvědí česnek.

Vývar s hráškem odstavíme po uvaření z plamene, přidáme kopřivy a medvědí česnek, přilijeme smetanu a umixujeme ponorným mixérem na hladký krém, který je dobré přecedit přes síto. Někdo to nepotřebuje a slupky z hrášku mu nevadí. Zbytky slupek na sítku lze využít jako suroviny pro hráškovou pomazánku nebo pesto.

Přecezený krém dochutíme solí, bílým pepřem a příp. muškátovým oříškem. Podáváme s bezlepkovými krutonky.

Tip: Pokud krém ohříváte, pak prosím opatrně a pomalu, aby se rostlinná smetana nesrazila.

Autorka: Radka Vrzalová

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...