úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Istrijský makovec s ořechy a fíkovou marmeládou bez lepku a mléka

Istrijský makovec s ořechy a fíkovou marmeládou bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 40 min
Zařazení: Ostatní
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 250 g samokypřící Doves Farm nebo Jizerka směs na třené těsto
250 ml sojového nebo rýžového mléka (já jsme použila sojový nápoj s příchutí oříšků)
120 ml olivového oleje
100 g máku (POZOR na bezlepkovost hotových mletých máků)
2 celá vejce
50 g kukuřičné polohrubé mouky
50 g mletých lískových oříšků nebo mandlí
6 - 7 polévkových lžic agávového nebo kukuřičného sirupu
vanilka nebo vanilkový cukr
1 balíček bezlepkového kypřícího prášku Labeta

tuk a kukuřičná strouhanka na vysypání plechu

Na polevu:
5 - 6 čerstvých fíků
100 g moučkového cukru
50 ml vody
2 polévkové lžíce rumu

Postup přípravy:

Sypké součásti promícháme v míse. Troubu předehřejeme na 170 °C.

Zvlášť ve vyšší nádobě rozšleháme olej, sojové mléko a vejce.

Tekutinu přidáme do sypké směsi, přidáme agávový sirup opatrně promícháme a přelijeme do vymazaného a vysypaného plechu (20 x 30 cm).

Makovec pečeme 20 - 35 minut. Po dvaceti minutách můžeme vyzkoušet špejlí píchnutou do středu koláče, zda je upečen (špejle musí vyjít čistá). Po upečení necháme vychladnout v pekáčku na mřížce.

Čtyři fíky rozkrojíme a lžičkou vydlabeme dužninu. Tu svaříme v hrnečku s vodou, cukrem a rumem cca 10 minut na mírném ohni. Za občasného míchání necháme zchladnout. Vznikne vlastně marmeláda, kterou mažeme na povrch vychladlého makovce. Zdobíme plátkem čerstvého fíku.

Tip: Místo fíkové marmelády a čerstvých fíků zkuste povidla a sušené švestky, v našich podmínkách skvělá alternativa.

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte