úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Istrijský makovec s ořechy a fíkovou marmeládou bez lepku a mléka

Istrijský makovec s ořechy a fíkovou marmeládou bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 40 min
Zařazení: Ostatní
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 250 g samokypřící Doves Farm nebo Jizerka směs na třené těsto
250 ml sojového nebo rýžového mléka (já jsme použila sojový nápoj s příchutí oříšků)
120 ml olivového oleje
100 g máku (POZOR na bezlepkovost hotových mletých máků)
2 celá vejce
50 g kukuřičné polohrubé mouky
50 g mletých lískových oříšků nebo mandlí
6 - 7 polévkových lžic agávového nebo kukuřičného sirupu
vanilka nebo vanilkový cukr
1 balíček bezlepkového kypřícího prášku Labeta

tuk a kukuřičná strouhanka na vysypání plechu

Na polevu:
5 - 6 čerstvých fíků
100 g moučkového cukru
50 ml vody
2 polévkové lžíce rumu

Postup přípravy:

Sypké součásti promícháme v míse. Troubu předehřejeme na 170 °C.

Zvlášť ve vyšší nádobě rozšleháme olej, sojové mléko a vejce.

Tekutinu přidáme do sypké směsi, přidáme agávový sirup opatrně promícháme a přelijeme do vymazaného a vysypaného plechu (20 x 30 cm).

Makovec pečeme 20 - 35 minut. Po dvaceti minutách můžeme vyzkoušet špejlí píchnutou do středu koláče, zda je upečen (špejle musí vyjít čistá). Po upečení necháme vychladnout v pekáčku na mřížce.

Čtyři fíky rozkrojíme a lžičkou vydlabeme dužninu. Tu svaříme v hrnečku s vodou, cukrem a rumem cca 10 minut na mírném ohni. Za občasného míchání necháme zchladnout. Vznikne vlastně marmeláda, kterou mažeme na povrch vychladlého makovce. Zdobíme plátkem čerstvého fíku.

Tip: Místo fíkové marmelády a čerstvých fíků zkuste povidla a sušené švestky, v našich podmínkách skvělá alternativa.

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...