úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Jablečné sušenky bez lepku, mléka i vajec, sóji

Jablečné sušenky bez lepku, mléka i vajec, sóji

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Sušenky
Hodnocení:
Hodnotilo 7 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Těsto:
150 g bezlepkové mouky (čiroková hladká 100 g + 50 g tapiokový či kukuřičný škrob nebo Doves Farm červená) + na podsypání při vyvalování
125 g změklého rostlinného tuku
120 g třtinového cukru
1 oloupané najemno nastrouhané sladké jablko pokapané šťávou z 1/2 citrónu
1 - 2 vrchovaté lžíce mouky z chia semínek nebo psyllia (záleží na velikosti a šťavnatosti jablíčka)
1 lžíce jablečné vlákniny (obchody se zdravou výživou)
1 lžíce kaštanových či jiných bezlepkových vloček (rýžové, pohankové - mohou se trochu opražit)
1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr (semínka z 1 vanilkového lusku)
1 lžička jedlé sody
1 lžička cejlonské skořice mleté

Na obalení: cukr moučka, dřeň z jednoho lusku vanilky nebo 2 cukry s pravou vanilkou, strouhaná citrónová kůra z 1 BIO citrónu

pečící papír
Postup přípravy:

Změklý tuk, vanilku a cukr šleháme do pěny 8 - 10 minut. Přidáme strouhané jablko se šťávou – tady se to může trochu srazit, ale není se čeho bát – šleháme dále.

V další misce si smícháme sypké součásti – mouku, škrob, vločky, sodu, vlákniny, skořici.

Moučnou směs přisypeme k tukové vyšlehané směsi a vařečkou či rukou vyhněteme vláčné těsto. Pokud nám připadá řídké, přisypeme trochu škrobu – POZOR vlákniny a vločky nasávají tekutinu z těsta postupně a těsto tedy postupně houstne!

Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout do druhého dne v lednici.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto po vyndání z lednice rozválíme na pomoučené ploše na sílu cca 0,5 - 0,8 cm. Vykrajovátkem s „pomoučeným okrajem“ vypichujeme tvary podle libosti. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 - 15 minut.

Po upečení plech vyndáme a sušenky necháme trochu vychladnout. Pak obalujeme v ochuceném moučkovém cukru. Teplé jsou křehké a lámaly by se. V plechové krabici vydrží i tři týdny. Skvělá volba na dovolenou nebo dětem na prázdniny.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...