Jablečné sušenky bez lepku, mléka i vajec, sóji
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Sušenky |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez mléka Bez vajec Bez lepku |

Ingredience: |
Těsto: 150 g bezlepkové mouky (čiroková hladká 100 g + 50 g tapiokový či kukuřičný škrob nebo Doves Farm červená) + na podsypání při vyvalování 125 g změklého rostlinného tuku 120 g třtinového cukru 1 oloupané najemno nastrouhané sladké jablko pokapané šťávou z 1/2 citrónu 1 - 2 vrchovaté lžíce mouky z chia semínek nebo psyllia (záleží na velikosti a šťavnatosti jablíčka) 1 lžíce jablečné vlákniny (obchody se zdravou výživou) 1 lžíce kaštanových či jiných bezlepkových vloček (rýžové, pohankové - mohou se trochu opražit) 1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr (semínka z 1 vanilkového lusku) 1 lžička jedlé sody 1 lžička cejlonské skořice mleté Na obalení: cukr moučka, dřeň z jednoho lusku vanilky nebo 2 cukry s pravou vanilkou, strouhaná citrónová kůra z 1 BIO citrónu pečící papír |
---|---|
Postup přípravy: |
Změklý tuk, vanilku a cukr šleháme do pěny 8 - 10 minut. Přidáme strouhané jablko se šťávou – tady se to může trochu srazit, ale není se čeho bát – šleháme dále. V další misce si smícháme sypké součásti – mouku, škrob, vločky, sodu, vlákniny, skořici. Moučnou směs přisypeme k tukové vyšlehané směsi a vařečkou či rukou vyhněteme vláčné těsto. Pokud nám připadá řídké, přisypeme trochu škrobu – POZOR vlákniny a vločky nasávají tekutinu z těsta postupně a těsto tedy postupně houstne! Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout do druhého dne v lednici. Troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto po vyndání z lednice rozválíme na pomoučené ploše na sílu cca 0,5 - 0,8 cm. Vykrajovátkem s „pomoučeným okrajem“ vypichujeme tvary podle libosti. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 - 15 minut. Po upečení plech vyndáme a sušenky necháme trochu vychladnout. Pak obalujeme v ochuceném moučkovém cukru. Teplé jsou křehké a lámaly by se. V plechové krabici vydrží i tři týdny. Skvělá volba na dovolenou nebo dětem na prázdniny. Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862 |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...