úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Jablečné sušenky bez lepku, mléka i vajec, sóji

Jablečné sušenky bez lepku, mléka i vajec, sóji

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Sušenky
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Těsto:
150 g bezlepkové mouky (čiroková hladká 100 g + 50 g tapiokový či kukuřičný škrob nebo Doves Farm červená) + na podsypání při vyvalování
125 g změklého rostlinného tuku
120 g třtinového cukru
1 oloupané najemno nastrouhané sladké jablko pokapané šťávou z 1/2 citrónu
1 - 2 vrchovaté lžíce mouky z chia semínek nebo psyllia (záleží na velikosti a šťavnatosti jablíčka)
1 lžíce jablečné vlákniny (obchody se zdravou výživou)
1 lžíce kaštanových či jiných bezlepkových vloček (rýžové, pohankové - mohou se trochu opražit)
1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr (semínka z 1 vanilkového lusku)
1 lžička jedlé sody
1 lžička cejlonské skořice mleté

Na obalení: cukr moučka, dřeň z jednoho lusku vanilky nebo 2 cukry s pravou vanilkou, strouhaná citrónová kůra z 1 BIO citrónu

pečící papír
Postup přípravy:

Změklý tuk, vanilku a cukr šleháme do pěny 8 - 10 minut. Přidáme strouhané jablko se šťávou – tady se to může trochu srazit, ale není se čeho bát – šleháme dále.

V další misce si smícháme sypké součásti – mouku, škrob, vločky, sodu, vlákniny, skořici.

Moučnou směs přisypeme k tukové vyšlehané směsi a vařečkou či rukou vyhněteme vláčné těsto. Pokud nám připadá řídké, přisypeme trochu škrobu – POZOR vlákniny a vločky nasávají tekutinu z těsta postupně a těsto tedy postupně houstne!

Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout do druhého dne v lednici.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto po vyndání z lednice rozválíme na pomoučené ploše na sílu cca 0,5 - 0,8 cm. Vykrajovátkem s „pomoučeným okrajem“ vypichujeme tvary podle libosti. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 - 15 minut.

Po upečení plech vyndáme a sušenky necháme trochu vychladnout. Pak obalujeme v ochuceném moučkovém cukru. Teplé jsou křehké a lámaly by se. V plechové krabici vydrží i tři týdny. Skvělá volba na dovolenou nebo dětem na prázdniny.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte