úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Jahelník s kokosem - bez lepku, mléka, vajec

Jahelník s kokosem - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 15 min
Zařazení: Řezy
Sladká jídla
Hodnocení:
Hodnotili 3 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 600 ml rostlinného mléka (rýžové)
150 g jáhel
100 g rybízové marmelády
80 g strouhaného kokosu
hrst rozinek
50 g quinoy
6 lžic instatní jáhlové kaše
2 lžíce rýžové mouky
40 g cukru
1 lžíce kokosového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžičky vinného kamene
1 lžička psyllia rozmíchaná v 50 ml vody

na vymazání a vysypání pekáčku:
Alsan
kukuřičná krupice
Postup přípravy:

Jáhly a quinou propláchneme vroucí vodou, abychom z quinoy odstranili hořkou chuť. Dáme do hrnce s rýžovým mlékem a rozvaříme téměř na kaši. Mezitím si necháme nabobtnat psyllium ve vodě. Když máme jáhly s quinoou rozvařené, tak přidáme rybízovou marmeládu, propláchnuté rozinky, psyllium a vše promícháme. Do misky si připravíme sypké suroviny, které zamícháme do kaše.

Pekáček vymažeme  Alsanem a vysypeme kukuřičnou krupicí. Kašovitou hmotu dáme do vymazaného pekáčku a pečeme v troubě při 180 °C a klasickém pečení cca 45 minut.  Po upečení necháme vychladnout (líp se krájí) a můžeme podávat třeba se šlehačkou. Ale dá se to jíst i teplé, stejně, jako rýžový nákyp ;-).

Místo kokosu se dá použít mletý mák, oříšky, různé druhy ovoce (u šťavnatějších druhů pozor na množství tekutin, které se tepelnou úpravou zvýší).

Autor: Michaela

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...