úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Jahelník s kokosem - bez lepku, mléka, vajec

Jahelník s kokosem - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 15 min
Zařazení: Řezy
Sladká jídla
Hodnocení:
Hodnotili 3 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 600 ml rostlinného mléka (rýžové)
150 g jáhel
100 g rybízové marmelády
80 g strouhaného kokosu
hrst rozinek
50 g quinoy
6 lžic instatní jáhlové kaše
2 lžíce rýžové mouky
40 g cukru
1 lžíce kokosového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžičky vinného kamene
1 lžička psyllia rozmíchaná v 50 ml vody

na vymazání a vysypání pekáčku:
Alsan
kukuřičná krupice
Postup přípravy:

Jáhly a quinou propláchneme vroucí vodou, abychom z quinoy odstranili hořkou chuť. Dáme do hrnce s rýžovým mlékem a rozvaříme téměř na kaši. Mezitím si necháme nabobtnat psyllium ve vodě. Když máme jáhly s quinoou rozvařené, tak přidáme rybízovou marmeládu, propláchnuté rozinky, psyllium a vše promícháme. Do misky si připravíme sypké suroviny, které zamícháme do kaše.

Pekáček vymažeme  Alsanem a vysypeme kukuřičnou krupicí. Kašovitou hmotu dáme do vymazaného pekáčku a pečeme v troubě při 180 °C a klasickém pečení cca 45 minut.  Po upečení necháme vychladnout (líp se krájí) a můžeme podávat třeba se šlehačkou. Ale dá se to jíst i teplé, stejně, jako rýžový nákyp ;-).

Místo kokosu se dá použít mletý mák, oříšky, různé druhy ovoce (u šťavnatějších druhů pozor na množství tekutin, které se tepelnou úpravou zvýší).

Autor: Michaela

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...