úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Jahodové tartaletky malého alergika - bez vajec a mléka

Jahodové tartaletky malého alergika - bez vajec a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 30 min
Zařazení: Dezerty
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Ingredience: 100 g polohrubé mouky (použít lze i bezlepkovou)
65 g kokosového tuku (z lednice, vychlazeného)
30 g rýžové mouky
10 g moučkového cukru (příp. krupice či třtinový)
1,5 polévkové lžíce LEDOVÉ vody
vanilka (vyškrabat trochu dužiny z lusku - ta vůně i chuť se nedá srovnat s kupovaným vanilkovým cukrem)

Náplň:
hrst jahod, borůvek či jiného ovoce dle chuti a možnosti
trochu javorového sirupu či cukru
cca 1/2 polévkové lžíce bramborového či tapiokového škrobu

Na ozdobu:
6 jahod
Postup přípravy:

Mouky promícháme, přidáme cukr, vanilku, na kostičky pokrájený tuk a ledovou vodu. Rukama (příp. lze i v robotu) zaděláme rychle v jednotné těsto a šoupneme na půl hodinky do ledničky ještě vychladit. Pokud ale chvátáte, tak rovnou přeskočte a jděte na další fázi.

V době "chlazení" si připravíme náplň. Rozmixujeme borůvky a jahody se sirupem a škrobem. Počítejte asi jednu lžíci náplně na jednu tartaletku. Jako náplň ale můžete použít i (samozřejmě vždy v souladu s DIETOU, kterou máte) rozmixovaný tvaroh se žloutkem či pudinkovým práškem, rozmixované tofu s cukrem, pudink s máslem atd...

Troubu si zapneme na 160 stupňů.

A zpátky k těstu - to si rozdělíme na 6 dílů a každý vmáčkneme do formiček na tartaletky. Pomůžeme si pak při tvarování lžící. Do každé tartaletky dáme lžíci náplně a rozetřeme. Ozdobíme na plátky pokrájenými jahodami nebo posypeme borůvkami apod. Můžeme event. ještě posypat drobenkou či trošku polít javorovým sirupem (ale není to nutné).

Pečeme cca 20 minut. Necháme vychladnout.

Pozn. 1: Foto je před pečením, proto je těsto tak světlé. Upečené už jsem nestihla vyfotit :D.

Pozn. 2: Kokos není ořech jako takový, proto řadím do kategorie "bez ořechů". Pokud ale někomu vadí, lze samozřejmě použít např. Alsan S, Stellu nebo pokud nevadí mléko, tak klasické poctivé vychlazené máslo ;-).

Autor: pralinka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte