Jahodovy dortik - bez lepku, mléka, vajec
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Dorty |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez mléka Bez vajec Bez lepku |

Ingredience: |
Korpus: (z následujícího množství budou 2 korpusy) 240 g bezlepkové mouky Doves Farm samokypřící 200 g cukru krupice 200 ml slunečnicového oleje 150 ml čerstvé pomerančové šťávy (s dužinou) 150 ml vody 1 vanilkový cukr 20 g vanilkového pudinkového prášku 1 lžička sody trochu sušené pomerančové kůry Krém: 1,5 plechovky kokosového mléka 1 sáček mražených jahod 350 g (lze samozřejmě použít čerstvé) 2 lžíce cukru krupice 15 g agaru od spolecnosti Natural Jihlava (jeden a půl balení) trochu agávového sirupu nebo jiného cukru na dosladění krému jahodová šťáva nebo likér na pokapání korpusu čersvé jahody na ozdobu |
---|---|
Postup přípravy: |
Krém: Jahody vysypeme do kastrůlku, zasypeme 2 lžícemi cukru krupice a lehce zahříváme.Jakmile jsou jahody povolené, rozmixujeme je tyčovým mixérem na kaši. Do jiné mísy nalijeme kokosová mléka. Potřebujeme 1,5 plechovky, tak je potřeba tu druhou plechovku nejprve pečlivě promíchat a pak teprve odměřit obsah. Mléko oslaďte podle chuti agávovým sirupem nebo jiným cukrem. Kokosové mléko smícháme s jahodovou kaší a odměříme přesně celkový obsah hmoty. Ja naměřila asi 1 litr tekutiny. Vše vrátíme do kastrůlku, přidáme 15 g práškového agaru a za občasného míchání přivedeme k varu. Odstavíme a necháme buď v kastrůlku nebo přelijeme do jiné vhodné nádoby (směs budeme mixovat). Necháme minimálně 3 hodiny želírovat v lednici. Ja nechala přes noc. Potom tuhou směs rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Můžeme použít i robot. Hladký krém necháme ještě asi půl hodiny v lednici. Korpus: Předehřejeme si troubu na 160 stupňů. Nachystáme si 2 formy na pečení. Já jsem jako formu použila 2 silikonová srdíčka (nemusí se vymazávat). Když nemáme silikonové, je třeba formy vymazat nebo dát pečící papír. Smícháme suché ingredience (mouku, pudinkový prášek, sodu a cukry), přidáme tekuté suroviny (pomerančová šťáva, olej, voda), pečlivě promícháme a přidáme pomerančovou kůru. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme ještě lžičku pudinkového prášku. Těsto rozdělíme do 2 forem a pečeme cca 30 minut. Pokud budete péct korpusy postupně, je lepší připravit každý korpus zvlášť. Po vychladnutí korpusy lehce pokapeme buď sladkým likérem nebo ovocnou šťávou, pomažeme trochou jahodového krému a přiklopíme. Zbytkem krému nazdobíme vrchní část dortu. Dozdobíme čerstvými jahodami. |
Autor: | Ulu |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...