úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Jahodovy dortik - bez lepku, mléka, vajec

Jahodovy dortik - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 18 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Korpus: (z následujícího množství budou 2 korpusy)
240 g bezlepkové mouky Doves Farm samokypřící
200 g cukru krupice
200 ml slunečnicového oleje
150 ml čerstvé pomerančové šťávy (s dužinou)
150 ml vody
1 vanilkový cukr
20 g vanilkového pudinkového prášku
1 lžička sody
trochu sušené pomerančové kůry

Krém:
1,5 plechovky kokosového mléka
1 sáček mražených jahod 350 g (lze samozřejmě použít čerstvé)
2 lžíce cukru krupice
15 g agaru od spolecnosti Natural Jihlava (jeden a půl balení)
trochu agávového sirupu nebo jiného cukru na dosladění krému

jahodová šťáva nebo likér na pokapání korpusu
čersvé jahody na ozdobu

Postup přípravy:

Krém: Jahody vysypeme do kastrůlku, zasypeme  2 lžícemi cukru krupice a lehce zahříváme.Jakmile jsou jahody povolené, rozmixujeme je tyčovým mixérem na kaši. Do jiné mísy nalijeme kokosová mléka. Potřebujeme 1,5 plechovky, tak je potřeba tu druhou plechovku nejprve pečlivě promíchat a pak teprve odměřit obsah. Mléko oslaďte podle chuti agávovým sirupem nebo jiným cukrem. Kokosové mléko smícháme s jahodovou kaší a odměříme přesně celkový obsah hmoty. Ja naměřila asi 1 litr tekutiny. Vše vrátíme do kastrůlku, přidáme 15 g práškového agaru a za občasného míchání přivedeme k varu. Odstavíme a necháme buď v kastrůlku nebo přelijeme do jiné vhodné nádoby (směs budeme mixovat). Necháme minimálně 3 hodiny želírovat v lednici. Ja nechala přes noc. Potom tuhou směs rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. Můžeme použít i robot. Hladký krém necháme ještě asi půl hodiny v lednici.

Korpus: Předehřejeme si troubu na 160 stupňů. Nachystáme si 2 formy na pečení. Já jsem jako formu použila 2 silikonová srdíčka (nemusí se vymazávat). Když nemáme silikonové, je třeba formy vymazat nebo dát pečící papír. 

Smícháme suché ingredience (mouku, pudinkový prášek, sodu a cukry), přidáme tekuté suroviny (pomerančová šťáva, olej, voda), pečlivě promícháme a přidáme pomerančovou kůru. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme ještě lžičku pudinkového prášku. 

Těsto rozdělíme do 2 forem a pečeme cca 30 minut. 

Pokud budete péct korpusy postupně, je lepší připravit každý korpus zvlášť.

Po vychladnutí korpusy lehce pokapeme buď sladkým likérem nebo ovocnou šťávou, pomažeme trochou jahodového krému a přiklopíme. Zbytkem krému nazdobíme vrchní část dortu. Dozdobíme čerstvými jahodami.

Autor: Ulu

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte