úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Játrová paštika s portským vínem a mandlemi - bez lepku, vajec a laktózy

Játrová paštika s portským vínem a mandlemi - bez lepku, vajec a laktózy

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Chuťovky, studená jídla
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Ingredience: 500 g drůbežích nebo králičích jater nakrájených na menší kostky
125 g másla povoleného bez laktózy
100 ml rýžové smetany
hrst sekaných mandlí
1 malá cibule drobně nasekaná na kostičky
4 cl (1 velký panák portského vína, příp. koňaku)
2 malé stroužky česneku prolisované
20 g másla bez laktózy
1 vrchovatá lžíce čerstvého tymiánu nebo rovná lžíce sušeného
1 lžíce olivového oleje
sůl
pepř

pikantní džem (nemusí být)
kuličky barevného pepře do struktury paštiky
mandlové plátky na posypání
Postup přípravy:

V hlubší nepřilnavé pánvi rozpustíme máslo s olejem. Zpěníme cibuli s česnekem a tymiánem asi jednu minutu. Přidáme játra a opékáme ze všech stran do hněda. Přilijeme alkohol a mícháme, až se šťáva zredukuje. Necháme vychladnout.

Do mixéru nasypeme obsah pánve, přidáme máslo a rýžovou smetanu. Umixujeme vše dohladka. Pokud máme malý mixér, tak směs z pánve, máslo a smetanu rozdělíme na půl a umixujeme na 2krát. Přidáme sekané mandle a stěrkou už jen spojíme v krém. Dosolíme a opepříme podle chuti. (Pozor, chce to hodně soli).

Formičky nebo formu na chléb můžeme vyložit alobalem, tak, aby šel přehnout přes okraje formičky. Na dno můžeme dát džem a na něj vrstvíme paštiku. Nakonec je třeba s formičkami klepnout, aby se vytlačily vzduchové bublinky. Paštiku dozdobíme kuličkami pepře, mandlemi atd. a necháme v lednici ztuhnout.

Pokud máme formičky vystlané alobalem, půjde paštika po ztuhnutí dobře vyndat a vyklopit na talíř. Pokud jsme ji dávali do formiček volně, je třeba ji nožem ukrajovat rovnou z formičky.

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...