úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Jemná rajčatová omáčka na těstoviny

Jemná rajčatová omáčka na těstoviny

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 25 min
Zařazení: Bez masa
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Na 2 porce:
cca 300 g rajčatového pyré (v sezoně lze nahradit půl kilem zralých oloupaných rajčat)
cca 125 ml smetany Oatly (půl krabičky)
100 ml horké vody na podlévání
1 červená paprika kapie
1 malá cibule
1 malá mrkev
1/8 menší celerové bulvy
2 lžíce olivového oleje
2 – 3 stroužky česneku
sůl
pár lístků čerstvé bazalky
česnekové tofu na ozdobu
Postup přípravy:

Nejprve si připravíme zeleninu, která nám ochutí rajský protlak: cibuli a papriku nakrájíme na drobné kousky, kořenovou zeleninu nakrájíme na jemné nudličky, nebo nahrubo nastrouháme (nebo použijeme hrst mražené směsi na svíčkovou). Česnekové stroužky zmáčkneme a nakrájíme najemno.

Do hlubší rozehřáté pánve dáme olej a na něj cibulku. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme kořenovou zeleninu (může být i mražená) a papriku. Podlijeme horkou vodou a dusíme asi 5 minut, dokud zelenina není téměř měkká.

Přidáme česnek, promícháme a zalijeme rajčatovým pyré (nebo vhodíme nadrobno nakrájená rajčata). Vaříme dalších 4 – 5 minut, dokud se směs nespojí a nezhoustne. Přisolíme (podle slanosti protlaku). Pozvolna vmícháme smetanu a za stálého míchání necháme asi 2 minuty probublávat. Nakonec do pánve natrháme lístky bazalky.

Podáváme s bramborovými gnocchi, špagetami, nebo jinými těstovinami. Uvařené těstoviny je vhodné zamíchat do omáčky a nechat spolu půl minuty prohřát, aby si těstoviny chuť omáčky natáhly do sebe.

Na talíři můžeme ozdobit troškou strouhaného česnekového tofu, nebo – kdo může – hoblinkami sýra parmazánového typu.

Autor: Michal, ProAlergiky.cz

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte