úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Jemná rajčatová omáčka na těstoviny

Jemná rajčatová omáčka na těstoviny

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 25 min
Zařazení: Hlavní jídla bez masa
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Na 2 porce:
cca 300 g rajčatového pyré (v sezoně lze nahradit půl kilem zralých oloupaných rajčat)
cca 125 ml smetany Oatly (půl krabičky)
100 ml horké vody na podlévání
1 červená paprika kapie
1 malá cibule
1 malá mrkev
1/8 menší celerové bulvy
2 lžíce olivového oleje
2 – 3 stroužky česneku
sůl
pár lístků čerstvé bazalky
česnekové tofu na ozdobu
Postup přípravy:

Nejprve si připravíme zeleninu, která nám ochutí rajský protlak: cibuli a papriku nakrájíme na drobné kousky, kořenovou zeleninu nakrájíme na jemné nudličky, nebo nahrubo nastrouháme (nebo použijeme hrst mražené směsi na svíčkovou). Česnekové stroužky zmáčkneme a nakrájíme najemno.

Do hlubší rozehřáté pánve dáme olej a na něj cibulku. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme kořenovou zeleninu (může být i mražená) a papriku. Podlijeme horkou vodou a dusíme asi 5 minut, dokud zelenina není téměř měkká.

Přidáme česnek, promícháme a zalijeme rajčatovým pyré (nebo vhodíme nadrobno nakrájená rajčata). Vaříme dalších 4 – 5 minut, dokud se směs nespojí a nezhoustne. Přisolíme (podle slanosti protlaku). Pozvolna vmícháme smetanu a za stálého míchání necháme asi 2 minuty probublávat. Nakonec do pánve natrháme lístky bazalky.

Podáváme s bramborovými gnocchi, špagetami, nebo jinými těstovinami. Uvařené těstoviny je vhodné zamíchat do omáčky a nechat spolu půl minuty prohřát, aby si těstoviny chuť omáčky natáhly do sebe.

Na talíři můžeme ozdobit troškou strouhaného česnekového tofu, nebo – kdo může – hoblinkami sýra parmazánového typu.

Autor: Michal, ProAlergiky.cz

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...