úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kmínový chléb se slunečnicovými semínky - bez lepku, vajec a laktózy

Kmínový chléb se slunečnicovými semínky - bez lepku, vajec a laktózy

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h
Zařazení: Domácí chléb
Testováno spotřebiteli - Mouka Schär Mix it!
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Kvásek:
100 ml voda
1/4 droždí
cukr
trochu mouky

Chléb:
375 g mouky Schar universal
150 ml mléka (použila jsem Meggle bez laktózy)
125 g Jizerky
1 polévková lžíce octu
3 polévkové lžíce oleje
1/2 polévkové lžíce soli
1/2 polévkové lžíce kmínu
2 polévkové lžíce slunečnicových semínek

Postup přípravy:

Kvásek: Do 100 ml teplejší vody jsem přidala cca dvě čajové lžičky cukru, 1/4 droždí a zaprášila moukou. Nechala jsem pracovat asi 30 minut, pod topením, kvásek krásně vzešel.

Chléb: V míse jsem smíchala oba dva druhy mouky, přidala sůl, kmín, slunečnicová semínka. Do druhé mísy dala všechny tekuté suroviny - tedy mléko, olej, ocet. Do této tekuté směsi jsem postupně přimíchávala mouku. Na začátku, když byla směs ještě řídká, jsem použila elekrický šlehač, aby se v těstě nedělaly hrudky. Jakmile těsto začalo být hustší, již jsem hnětla rukou a v této chvíli přidala i kvásek. Mouku jsem přidávala po opravdu malých dílkách až do doby, kdy se mi těsto vůbec nelepilo na ruce. Vytvarovala jsem malý bochník, který jsem nechala cca 20 minut odpočívat. Poté jsem bochník uprostřed nařízla, aby při pečení neprasknul, přetřela ho osolenou vodou a na závěr posypala hrubozrnnou solí a kmínem. Pekla jsem 90 minut při teplotě 180 stupňů a do trouby přidala cca 0,5 litru vody do žáruvzdorné nádoby.

Autor: Daniela_Vi

Komentáře k receptu
Petra, ProAlergiky.cz

11. 5. 2015
20:53

Pro: AMIPodle receptu a množství bych odhadovala, že se jednalo o droždí čerstvé.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

AMI

19. 4. 2015
11:03

Ahoj Danielo, droždí si použila čerstvé či sušené? Chléb vypadá úžasně!

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...