úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Koblihy z bramborového těsta - bez lepku, mléka a vaj. bílků

Koblihy z bramborového těsta - bez lepku, mléka a vaj. bílků

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 3 h 30 min
Zařazení: Kynuté moučníky
Ostatní
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 250 ml teplého rostlinného mléka
250 g uvařených oloupaných najemno nastrouhaných brambor (varný typ B)
150 g Schaer Pattiseria
120 g cukru moučka
100 g Jizerky + na posypání válu
2 žloutky
1 cukr s pravou vanilkou
kůra z jednoho BIO citrónu (najemno nastrouhaná)
20 - 30 g rozpuštěného tuku Stella
1 sušené droždí Dr. Oetker
1 kávová lžička Tuzemáku
špetka soli

náplň dle chuti a možností - marmeláda, povidla, čokoláda, nutella apod.

tuk na smažení (slunečnicový olej + Omega)

mísa s poklopem či hrnec s poklicí
Postup přípravy:

Mléko ohřejeme a odebereme si cca 100 ml na kvásek. Přidáme kávovou lžičku z odvážené mouky a cukru, promícháme. Přisypeme droždí promícháme a necháme v teple vzejít kvásek (trvá to cca 10 - 15 minut).

Mouky promícháme s nastrouhanými brambory, cukry, nastrouhanou kůru a špetku soli v míse. Přidáme očištěné žloutky, zbytek mléka, rum a nakonec vzešlý kvásek. Rukou vymícháme hladké těsto. Mísu přikryjeme a dáme do tepla kynout (osvědčilo se mi vedle vařící plochy v kuchyni, pokud vařím, nebo vedle trouby nebo v prádelně, kde pere pračka apod.). Necháme kynout cca 2 hodiny. K vykynutému těstu přidáme rozehřátý tuk a promícháme opět ručně, až se tuk s těstem spojí.

Vál posypeme moukou a těsto na něm vyválíme na placku cca 1,5 cm vysokou. Skleničkou nebo tvořítkem (průměr cca 4 cm), které si vždy před vykrojením otřeme v mouce, vykrajujeme kolečka. Na polovinu dáme lžičku náplně, přiklopíme druhým prázdným kolečkem těsta a skleničkou znovu celý koblížek vykrojíme - těsto se nám hezky slepí k sobě. Koblížky upravíme v pomoučených rukách a necháme cca 10 minut kynout na vále pod utěrkou.

Pečeme v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje s tukem - koblihy by měly plavat. Snížíme teplotu na polovinu a smažíme z každé strany cca 2 - 3 minuty, případně obracíme vidličkami. Necháme okapat na ubrousku a docukrujeme.

Tip: Pokud přidáte k základu cca 50 g mouky navíc, můžete vytvořit plněné rohlíčky či loupáčky. Pokud nechcete koblížky smažit, můžete je péct v troubě v papírových košíčcích, při 180 °C cca 20 - 25 minut potřené žloutkem rozmíchaným s teplou vodou.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...