úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Koblihy z bramborového těsta - bez lepku, mléka a vaj. bílků

Koblihy z bramborového těsta - bez lepku, mléka a vaj. bílků

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 3 h 30 min
Zařazení: Kynuté moučníky
Ostatní
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 250 ml teplého rostlinného mléka
250 g uvařených oloupaných najemno nastrouhaných brambor (varný typ B)
150 g Schaer Pattiseria
120 g cukru moučka
100 g Jizerky + na posypání válu
2 žloutky
1 cukr s pravou vanilkou
kůra z jednoho BIO citrónu (najemno nastrouhaná)
20 - 30 g rozpuštěného tuku Stella
1 sušené droždí Dr. Oetker
1 kávová lžička Tuzemáku
špetka soli

náplň dle chuti a možností - marmeláda, povidla, čokoláda, nutella apod.

tuk na smažení (slunečnicový olej + Omega)

mísa s poklopem či hrnec s poklicí
Postup přípravy:

Mléko ohřejeme a odebereme si cca 100 ml na kvásek. Přidáme kávovou lžičku z odvážené mouky a cukru, promícháme. Přisypeme droždí promícháme a necháme v teple vzejít kvásek (trvá to cca 10 - 15 minut).

Mouky promícháme s nastrouhanými brambory, cukry, nastrouhanou kůru a špetku soli v míse. Přidáme očištěné žloutky, zbytek mléka, rum a nakonec vzešlý kvásek. Rukou vymícháme hladké těsto. Mísu přikryjeme a dáme do tepla kynout (osvědčilo se mi vedle vařící plochy v kuchyni, pokud vařím, nebo vedle trouby nebo v prádelně, kde pere pračka apod.). Necháme kynout cca 2 hodiny. K vykynutému těstu přidáme rozehřátý tuk a promícháme opět ručně, až se tuk s těstem spojí.

Vál posypeme moukou a těsto na něm vyválíme na placku cca 1,5 cm vysokou. Skleničkou nebo tvořítkem (průměr cca 4 cm), které si vždy před vykrojením otřeme v mouce, vykrajujeme kolečka. Na polovinu dáme lžičku náplně, přiklopíme druhým prázdným kolečkem těsta a skleničkou znovu celý koblížek vykrojíme - těsto se nám hezky slepí k sobě. Koblížky upravíme v pomoučených rukách a necháme cca 10 minut kynout na vále pod utěrkou.

Pečeme v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje s tukem - koblihy by měly plavat. Snížíme teplotu na polovinu a smažíme z každé strany cca 2 - 3 minuty, případně obracíme vidličkami. Necháme okapat na ubrousku a docukrujeme.

Tip: Pokud přidáte k základu cca 50 g mouky navíc, můžete vytvořit plněné rohlíčky či loupáčky. Pokud nechcete koblížky smažit, můžete je péct v troubě v papírových košíčcích, při 180 °C cca 20 - 25 minut potřené žloutkem rozmíchaným s teplou vodou.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte