úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Koblihy z bramborového těsta - bez lepku, mléka a vaječných bílků

Koblihy z bramborového těsta - bez lepku, mléka a vaječných bílků

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Kynuté moučníky
Hodnocení:
Hodnotilo 7 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: Těsto:
250 g uvařených, oloupaných a na jemno nastrouhaných brambor (varný typ B)
250 ml teplého rostlinného mléka
150 g Schaer Pattiseria
120 g cukr moučka
100 g Jizerky + na posypání válu
2 žloutky
20 - 30 g rozpuštěného tuku Stella
1 cukr s pravou vanilkou
kůra z jednoho BIO citrónu (najemno nastrouhaná)
lžička Tuzemáku
špetka soli
1 sušené droždí Dr. Oetker

Náplň dle chuti a možností:
marmeláda
povidla
čokoláda
Nutella apod.

tuk na smažení (slunečnicový olej + Omega)
Postup přípravy:

Mléko ohřejeme a odebereme si cca 100 ml na kvásek. Přidáme kávovou lžičku z odvážené mouky a cukru a promícháme. Přisypeme droždí, opět promícháme a necháme v teple vzejít kvásek (trvá to cca 10 - 15 minut).

Mouky promícháme s nastrouhanými brambory, cukry, nastrouhanou kůru a špetku soli v míse. Přidáme očištěné žloutky, zbytek mléka, rum a nakonec vzešlý kvásek. Rukou vymícháme hladké těsto. Mísu přikryjeme a dáme do tepla kynout (osvědčilo se mi vedle vařící plochy v kuchyni, vedle trouby apod.). Necháme kynout cca 2 hodiny. Přidáme k těstu rozehřátý tuk a promícháme opět ručně, až se tuk s těstem spojí.

Vál posypeme moukou a těsto na něm vyválíme na placku cca 1,5 cm vysokou. Skleničkou nebo tvořítkem (o průměru cca 4 cm), které si vždy před vykrojením otřeme v mouce, vykrajujeme kolečka. Na polovinu dáme lžičku náplně, přiklopíme druhým prázdným kolečkem těsta a skleničkou znovu celý koblížek vykrojíme - těsto se nám hezky slepí k sobě. Koblížky upravíme v ruce a necháme cca 10 minut kynout na vále pod utěrkou.

Smažíme v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje s tukem - koblihy by měly plavat. Snížíme teplotu na polovinu a smažíme z každé strany cca 2 - 3 minuty, případně obracíme vidličkami. Necháme okapat na ubrousku a docukrujeme.

Tip: Pokud přidáte k základu cca 50 g mouky navíc, můžete vytvořit plněné rohlíčky či loupáčky. Pokud nechcete koblížky smažit, můžete je péct v troubě v papírových košíčcích, při 180 °C cca 20 - 25 minut.

Autorka: Radka Vrzalová: http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...