Koblihy z bramborového těsta - bez lepku, mléka a vaječných bílků
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Kynuté moučníky |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez lepku Bez mléka |

Ingredience: |
Těsto: 250 g uvařených, oloupaných a na jemno nastrouhaných brambor (varný typ B) 250 ml teplého rostlinného mléka 150 g Schaer Pattiseria 120 g cukr moučka 100 g Jizerky + na posypání válu 2 žloutky 20 - 30 g rozpuštěného tuku Stella 1 cukr s pravou vanilkou kůra z jednoho BIO citrónu (najemno nastrouhaná) lžička Tuzemáku špetka soli 1 sušené droždí Dr. Oetker Náplň dle chuti a možností: marmeláda povidla čokoláda Nutella apod. tuk na smažení (slunečnicový olej + Omega) |
---|---|
Postup přípravy: |
Mléko ohřejeme a odebereme si cca 100 ml na kvásek. Přidáme kávovou lžičku z odvážené mouky a cukru a promícháme. Přisypeme droždí, opět promícháme a necháme v teple vzejít kvásek (trvá to cca 10 - 15 minut). Mouky promícháme s nastrouhanými brambory, cukry, nastrouhanou kůru a špetku soli v míse. Přidáme očištěné žloutky, zbytek mléka, rum a nakonec vzešlý kvásek. Rukou vymícháme hladké těsto. Mísu přikryjeme a dáme do tepla kynout (osvědčilo se mi vedle vařící plochy v kuchyni, vedle trouby apod.). Necháme kynout cca 2 hodiny. Přidáme k těstu rozehřátý tuk a promícháme opět ručně, až se tuk s těstem spojí. Vál posypeme moukou a těsto na něm vyválíme na placku cca 1,5 cm vysokou. Skleničkou nebo tvořítkem (o průměru cca 4 cm), které si vždy před vykrojením otřeme v mouce, vykrajujeme kolečka. Na polovinu dáme lžičku náplně, přiklopíme druhým prázdným kolečkem těsta a skleničkou znovu celý koblížek vykrojíme - těsto se nám hezky slepí k sobě. Koblížky upravíme v ruce a necháme cca 10 minut kynout na vále pod utěrkou. Smažíme v dostatečné vrstvě rozpáleného oleje s tukem - koblihy by měly plavat. Snížíme teplotu na polovinu a smažíme z každé strany cca 2 - 3 minuty, případně obracíme vidličkami. Necháme okapat na ubrousku a docukrujeme. Tip: Pokud přidáte k základu cca 50 g mouky navíc, můžete vytvořit plněné rohlíčky či loupáčky. Pokud nechcete koblížky smažit, můžete je péct v troubě v papírových košíčcích, při 180 °C cca 20 - 25 minut. Autorka: Radka Vrzalová: http://www.proalergiky.cz/profil/45862 |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...