úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Králík na smetaně s polentou - bez lepku, mléka, vajec

Králík na smetaně s polentou - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: S masem
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 2 králíčí stehna
3 cibule
5 plátků slaniny
3 plátky oravské slaniny nebo jiného špeku
3 lžíce hořčice
sůl
pepř
tymián

zeleninový, kuřecí či králičí vývar na podlití
trochu olivového oleje do pekáče

Kukuřičná polenta:
1 litr vody
250 g kukuřičné polenty
25 g Alsanu
špetku kurkumy
sůl
Postup přípravy:

Pekáček vymažeme olivovým olejem, králíčí stehna  osušíme a osolíme. Potřeme hořčicí a okořeníme pepřem, přidáme tymián a na povrch celého králíka poklademe slaninu. Necháme odležet přes noc.

Do pekáčku dáme ještě nakrájené 3 cibule, přikryjeme poklopem nebo alobalem a vložíme do trouby na 180 stupňů (horkovzduch). Po 30 minutách podlijeme vývarem, troubu snížíme na 150 stupňů a pečeme další cca 1,5 h. Během této doby králíka kontrolujeme, případně podlijeme ještě vývarem. Nakonec přidáme cca 100 - 150 ml sójové smetany, šťávu promícháme a ještě asi půl hodinky propečeme (na tuto poslední část zvýšíme troubu na cca 170 stupňů). Občas zkontrolujeme, aby se maso nevysušovalo. Na posledních 10 minut sundáme víko nebo alobal. 

Polenta: Přivedeme k varu 1 litr vody, osolíme, přidáme kousek Alsanu a kurkumy a vsypeme 250 g polenty. Pečlivě promícháme a vaříme na mírném ohni cca 10 min. Voda by se měla vyvařit (vypařit). Nádobu na biskupský chlebíček potřeme malinko Alsanem a vlijeme uvařenou polentu. Necháme vychladnout. Před podáváním opečeme na pánvi nebo ogrilujeme. 

Autor: Ulu

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte