úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Krémové zeleninové rizoto s houbami

Krémové zeleninové rizoto s houbami

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 40 min
Zařazení: Hlavní jídla bez masa
Hodnocení:
Hodnotili 2 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Ingredience: Na 4 porce:
400 g kulatozrnné rýže
1 stroužek česneku
1 menší cibule
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce zeleninového bujonu
250 ml ovesné smetany Oatly
šťáva z ½ biocitronu
250 g čerstvých hub (žampiony, hlíva ústřičná atd.)
2 lžíce opražených slunečnicových a dýňových semínek
mořská sůl
Postup přípravy:

Připravte si vývar – v 1 litru horké vody rozpusťte zeleninový bujon.

Pokrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji (2 lžíce), dokud nezesklovatí. Přidejte česnek a cca po 2 minutách, když se rozvoní, vsypte na pánev i rýži, promíchejte a zlehka osmahněte.

Poté začněte po troškách přidávat vývar – vždy tak, aby rýže neplavala, ale byla v něm jen mírně ponořená. Přiveďte k varu. Pokaždé, když se tekutina vyvaří a směs začne houstnout, opět přidejte další naběračku vývaru. Takto rýži vařte zhruba 20 minut, dokud se nevyvaří všechen vývar. Rýže by měla být uvařená al dente.

Přidejte ovesnou smetanu Oatly a celou směs ještě chvíli nechte na mírném plameni povařit. Poté přidejte šťávu z citronu a osolte.

Na vedlejší pánvi osmahněte na zbytku olivového oleje houby se špetkou soli, poduste do měkka a zamíchejte do rýže.

Servírujte například s grilovanou nebo dušenou zeleninou.

Tip: Pokud máte doma olej z vlašských ořechů nebo dýňových semínek, rizoto jím před podáváním zakápněte. Vytvoříte tak dokonalou pochoutku skvělé vůně.

Recept přinesl:

Recept připravil šéfkuchař restaurace Country Life v Praze Petr Klíma.

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...