úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Krémové zeleninové rizoto s houbami

Krémové zeleninové rizoto s houbami

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 40 min
Zařazení: Bez masa
Hodnocení:
Hodnotili 2 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Ingredience: Na 4 porce:
400 g kulatozrnné rýže
1 stroužek česneku
1 menší cibule
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce zeleninového bujonu
250 ml ovesné smetany Oatly
šťáva z ½ biocitronu
250 g čerstvých hub (žampiony, hlíva ústřičná atd.)
2 lžíce opražených slunečnicových a dýňových semínek
mořská sůl
Postup přípravy:

Připravte si vývar – v 1 litru horké vody rozpusťte zeleninový bujon.

Pokrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji (2 lžíce), dokud nezesklovatí. Přidejte česnek a cca po 2 minutách, když se rozvoní, vsypte na pánev i rýži, promíchejte a zlehka osmahněte.

Poté začněte po troškách přidávat vývar – vždy tak, aby rýže neplavala, ale byla v něm jen mírně ponořená. Přiveďte k varu. Pokaždé, když se tekutina vyvaří a směs začne houstnout, opět přidejte další naběračku vývaru. Takto rýži vařte zhruba 20 minut, dokud se nevyvaří všechen vývar. Rýže by měla být uvařená al dente.

Přidejte ovesnou smetanu Oatly a celou směs ještě chvíli nechte na mírném plameni povařit. Poté přidejte šťávu z citronu a osolte.

Na vedlejší pánvi osmahněte na zbytku olivového oleje houby se špetkou soli, poduste do měkka a zamíchejte do rýže.

Servírujte například s grilovanou nebo dušenou zeleninou.

Tip: Pokud máte doma olej z vlašských ořechů nebo dýňových semínek, rizoto jím před podáváním zakápněte. Vytvoříte tak dokonalou pochoutku skvělé vůně.

Recept přinesl:

Recept připravil šéfkuchař restaurace Country Life v Praze Petr Klíma.

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte