úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Krůtí řízečky s osvěžující zeleninovou omáčkou

Krůtí řízečky s osvěžující zeleninovou omáčkou

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 45 min
Zařazení: Hlavní jídla s masem
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Řízečky:
350 - 400 g chlazených krůtích prsou
sušená zelenina bez glutamátu
sušený česnek
sušená bazalka
sůl

Omáčka:
1/2 malé cukety
1 velká cibule
2 lžíce olivového oleje
hrst čerstvé nebo mražené cukrové kukuřice
1 nakládaná okurka (1 velká nebo 2 malé)
1 čerstvé rajče nebo 1 lžíce rajčatového protlaku (v případě nouze lze nahradit kečupem, ale nikde se tím nechlubte)
1 lžíce sladké sójové omáčky
1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
1/2 šálku sladké smetany (může být i sójová) nebo kousek másla na zjemnění
sůl
pepř
mletá sladká paprika

Množství vystačí pro 3 dospělé osoby.
Postup přípravy:

Krůtí prso očistíme a podélně nakrájíme na velké plátky o tloušťce alespoň 1 cm. Z jedné strany posypeme kořením (zelenina, česnek, bazalka). V této fázi ještě nesolíme. Necháme uležet a mezitím si připravíme suroviny na omáčku.

Nadrobno si nakrájíme cibuli, cuketu i kyselou okurku, případně rajče. 

Ve velké pánvi rozehřejeme olej a vložíme do něj krůtí řízky neokořeněnou stranou dolů. Po cca 2 minutách řízečky převrátíme a necháme opět asi 2 minuty zatáhnout. Odložíme stranou a z obou stran lehce posolíme.

Do výpeku vložíme cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme cuketu a okurku a společně dusíme, dokud není cuketa napůl měkká. V případě potřeby podléváme horkou vodou (např. z těstovin nebo rýže, které si na vedlejším hořáku vaříme jako přílohu :-). 

Do pánve vrátíme maso a přidáme kukuřičku a rajče (nebo protlak). Po chvilce dušení, jakmile se rajče začne rozpadat, podlijeme sójovou omáčkou a dochutíme smetanou (nebo máslem). Můžeme přidat malinko čerstvě mletého pepře a mleté papriky. Podle potřeby zahustíme škrobem rozpuštěným v trošce vody, případně ještě dosolíme. Zhruba po 1 minutě po přidání škrobu je omáčka hotová. 

Podáváme s těstovinami (např. bezlepkovými kukuřičnými nebo rýžovými) nebo rýží.

Autor: Michal, ProAlergiky.cz

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...