úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Krůtí řízečky s osvěžující zeleninovou omáčkou

Krůtí řízečky s osvěžující zeleninovou omáčkou

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 45 min
Zařazení: S masem
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Řízečky:
350 - 400 g chlazených krůtích prsou
sušená zelenina bez glutamátu
sušený česnek
sušená bazalka
sůl

Omáčka:
1/2 malé cukety
1 velká cibule
2 lžíce olivového oleje
hrst čerstvé nebo mražené cukrové kukuřice
1 nakládaná okurka (1 velká nebo 2 malé)
1 čerstvé rajče nebo 1 lžíce rajčatového protlaku (v případě nouze lze nahradit kečupem, ale nikde se tím nechlubte)
1 lžíce sladké sójové omáčky
1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
1/2 šálku sladké smetany (může být i sójová) nebo kousek másla na zjemnění
sůl
pepř
mletá sladká paprika

Množství vystačí pro 3 dospělé osoby.
Postup přípravy:

Krůtí prso očistíme a podélně nakrájíme na velké plátky o tloušťce alespoň 1 cm. Z jedné strany posypeme kořením (zelenina, česnek, bazalka). V této fázi ještě nesolíme. Necháme uležet a mezitím si připravíme suroviny na omáčku.

Nadrobno si nakrájíme cibuli, cuketu i kyselou okurku, případně rajče. 

Ve velké pánvi rozehřejeme olej a vložíme do něj krůtí řízky neokořeněnou stranou dolů. Po cca 2 minutách řízečky převrátíme a necháme opět asi 2 minuty zatáhnout. Odložíme stranou a z obou stran lehce posolíme.

Do výpeku vložíme cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme cuketu a okurku a společně dusíme, dokud není cuketa napůl měkká. V případě potřeby podléváme horkou vodou (např. z těstovin nebo rýže, které si na vedlejším hořáku vaříme jako přílohu :-). 

Do pánve vrátíme maso a přidáme kukuřičku a rajče (nebo protlak). Po chvilce dušení, jakmile se rajče začne rozpadat, podlijeme sójovou omáčkou a dochutíme smetanou (nebo máslem). Můžeme přidat malinko čerstvě mletého pepře a mleté papriky. Podle potřeby zahustíme škrobem rozpuštěným v trošce vody, případně ještě dosolíme. Zhruba po 1 minutě po přidání škrobu je omáčka hotová. 

Podáváme s těstovinami (např. bezlepkovými kukuřičnými nebo rýžovými) nebo rýží.

Autor: Michal, ProAlergiky.cz

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte