úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Krůtí řízečky s osvěžující zeleninovou omáčkou

Krůtí řízečky s osvěžující zeleninovou omáčkou

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 45 min
Zařazení: Hlavní jídla s masem
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Řízečky:
350 - 400 g chlazených krůtích prsou
sušená zelenina bez glutamátu
sušený česnek
sušená bazalka
sůl

Omáčka:
1/2 malé cukety
1 velká cibule
2 lžíce olivového oleje
hrst čerstvé nebo mražené cukrové kukuřice
1 nakládaná okurka (1 velká nebo 2 malé)
1 čerstvé rajče nebo 1 lžíce rajčatového protlaku (v případě nouze lze nahradit kečupem, ale nikde se tím nechlubte)
1 lžíce sladké sójové omáčky
1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
1/2 šálku sladké smetany (může být i sójová) nebo kousek másla na zjemnění
sůl
pepř
mletá sladká paprika

Množství vystačí pro 3 dospělé osoby.
Postup přípravy:

Krůtí prso očistíme a podélně nakrájíme na velké plátky o tloušťce alespoň 1 cm. Z jedné strany posypeme kořením (zelenina, česnek, bazalka). V této fázi ještě nesolíme. Necháme uležet a mezitím si připravíme suroviny na omáčku.

Nadrobno si nakrájíme cibuli, cuketu i kyselou okurku, případně rajče. 

Ve velké pánvi rozehřejeme olej a vložíme do něj krůtí řízky neokořeněnou stranou dolů. Po cca 2 minutách řízečky převrátíme a necháme opět asi 2 minuty zatáhnout. Odložíme stranou a z obou stran lehce posolíme.

Do výpeku vložíme cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme cuketu a okurku a společně dusíme, dokud není cuketa napůl měkká. V případě potřeby podléváme horkou vodou (např. z těstovin nebo rýže, které si na vedlejším hořáku vaříme jako přílohu :-). 

Do pánve vrátíme maso a přidáme kukuřičku a rajče (nebo protlak). Po chvilce dušení, jakmile se rajče začne rozpadat, podlijeme sójovou omáčkou a dochutíme smetanou (nebo máslem). Můžeme přidat malinko čerstvě mletého pepře a mleté papriky. Podle potřeby zahustíme škrobem rozpuštěným v trošce vody, případně ještě dosolíme. Zhruba po 1 minutě po přidání škrobu je omáčka hotová. 

Podáváme s těstovinami (např. bezlepkovými kukuřičnými nebo rýžovými) nebo rýží.

Autor: Michal, ProAlergiky.cz

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...