úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kváskový bezlepkový chléb s pohankou a teffem - bez vajec i mléka

Kváskový bezlepkový chléb s pohankou a teffem - bez vajec i mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 6 h
Zařazení: Chléb a pečivo
Hodnocení:
Hodnotili 3 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Na rozkvašení:
170 g bezlepkovho kvásku Schar mix B
170 ml vody

Na chléb:
100 ml vody
70 g pohankové mouky
50 g teffové mouky tmavé
50 g Schar mix dunkel (lze nahradit Doves farm chlebová směs tmavá)
30 g červená Doves farm (směs bílá bez lepku)
2 lžíce sádla
1 lžíce oleje
1/2 lžíce psyllia
1,5 lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžička chlebového koření nebo drceného kmínu,dle chuti
1/2 lžičky xantan nebo guarové gumy

Postup přípravy:

Kvásek: Ráno vyndáme kvásek z lednice - 2 vrchovaté lžíce, přidáme 170 g mouky a 170 ml vody a necháme kvasit 3 - 4 hodinky. Po vykynutí odebereme zase 2 vrchovaté lžíce zpět do skleničky pro příště.

Těsto: Do 100 ml vody přidáme půl lžíce psyllia. Do pekárny dáme nabobtnalé psyllium, 2 lžíce sádla (po kouskách, nemusí se rozpouštět), 1 lžíce oleje, sůl a cukr. Do misky odvážíme mouku, přidáme xantan a do pekárny mouku prosejeme přes sítko. Přidáme koření a nakonec dáme vzešlý kvásek. Necháme zpracovat a vykynout pekárnou. Používám program těsto, já mám bez předehřívání, délka programu 1,5 hodiny. Pak těsto popřeskládáme a hezky utáhneme do požadovaného tvaru a dáme do ošatky odpočinout.

Zapneme troubu a vyhřejeme jí na 250 °C, spodní i dolní ohřev, s kamenem i s plechem na zapaření. Peču na kameni, takže vyhřátí trouby i s kamenem trvá cca 45 minut. Chlebík lze potřít škrobem. Pokropíme ho vodou a dáme péct na 250 °C na cca 10 minut. Do spodu nalijeme asi 0,5 litru horké vody. Po 10 minutách vyndáme spodní plech s vodou a vyvětráme troubu. Stáhneme na 200 °C a pečeme dalších 30 - 40 minut. Řídíme se podle barvy a poklepu na spodní stranu bochníku. Hotový chlebík má asi 850 g .

Autor: marketka.v

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...